Dětské příkrmy snadno a rychle

Dětské příkrmy snadno a rychle

…a to je teprve čtvrtek

Čtvrteční odpoledne. Od nedělního odpoledne do této chvíle stihl Vendelín:
– sednout si na minutu do mechu v lese
– kousnout do šišky
– navštívit pohotovost s klíštětem (které tam nekolegiálně nechal a odjel sám)
– sníst cibuli se slupkou i kořínky (je to znalec, vybírá si nejjemnější šalotky)
– olízat hlínu z brambory
– zničit silou pojistku na dudlík (ta rozkousat bohužel nešla)
– vlézt do pračky
– ochutnat obsah podrážek domácích pantoflí
– otestovat tři druhy mýdla (levandulové evidentně chutná nejlépe)
– rozsypat prací prášek
– rozkousat tři kolíky a sníst kousek plastu
– roztrhnout ekoplenu a roztrousit savý obsah po celém bytě (už nebudeme eko)
– pomoct mi převléct postel
– zadunět z postele o zem
– pročůrat se až do kočárku (dvakrát)
– zapudrovat gauč
– cestou do nemocnice ukousnout kus stránky z knížky
– přilepit si kousek stránky na patro a komplet se z toho pozvracet
– pozvracet z toho mě
– pozvracet z toho autosedačku
– pozvracet z toho rozbitou pojistku na dudlík
– pozvracet z toho všechny cestovní hračky
– pozvracet z toho auto
– olepit sebe, mě, moje vlasy i moje od zvratek právě  vyčištěné oblečení křupkou (mámy ví)
– nezávisle na knížce pozvracet asi 35 sad oblečení, boty, svojí postel, naší postel, gauč a polovinu západních Čech

Proto, prosím, otázku „a kdy bude druhé?“ nevyslovujte ani ze srandy 😀 My už si totiž nepořídíme ani křečka.

20160907_182421-01

A teď k tématu – jste-li unavení, jako každý běžný rodič a chcete si ušetřit čas (pokud si jej tedy nešetříte už tím, že ratolestem dáváte kupované skleničky), aplikujte pár vychytávek – práce vám půjde rychleji, snadněji a bude to úspornější.

Ve finále je úplně jedno, zda nakupujete u farmářů nebo v supermarketu, snažte se však vybírat to nejlepší. Nemusí to být nutně bio, je ale hloupost nakupovat v zimě typické letní ovoce a naopak. Vše je pak chemicky vyhnané, nezralé a prakticky bez jakýchkoliv živin. V tuto dobu dozrává česká zelenina a ovoce jak zběsilé, proto vezměte košíky a vyrazte na lov. Snad jen u masa se přimlouvám za to, abyste se vyhnuli běžnému supermarketovému – levnější je z mnoha důvodů, z nichž ani jeden není obhajobou pro to, dávat jej těm nejmenším. Antibiotika, stres, rychlost růstu, životní podmínky ovlivňující kvalitu masa – to přeci nechcete.

K samotnému ulehčení práce – připravte si dva hrnce, kus masa a ostatní suroviny. Nakrájejte maso na kousky a vždy polovinu množství dejte do jednoho hrnce (máte-li hodně masa, hodně hrnců, hodně místa na varné desce a hodně velký postřeh, použijte klidně tři, čtyři..). Zeleninu nakrájejte na kostičky, rozdělte na hromádky a už jen skládejte do hrnců k sobě tak, aby chuťově ladila. Zapněte hořáky. Vařte. Mixujte. Krabičkujte. Mrazte. Krmte.

K surovinám na fotografii přidávám varianty, které jsem připravila pro Vendelína.

Podzim v krabičce / Dýně, hruška & brokolice s kuřecím
250 g kuřecího masa
1/2 většího pórku
3/4 z větší dýně hokkaido, oloupané
několik větších růžiček brokolice (z košťálů ořežte pouze nejmenší růžičky, přidáte je až nakonec)
1 hruška
1 vrchovatá lžíce rýžové mouky
hrst rýže (kulatozrnné, basmati…)
máslo

Na cca 20-30 g másla nechte chviličku zatáhnout maso,vsypte nakrájený pórek a zaprašte rýžovou moukou. Přidejte kostičky dýně, nakrájené košťály brokolice a kousky hrušky. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte do měkka, rozmixujte. Vedle uvařte rýži, na poslední 4 minuty přihoďte kousíčky brokolice o velikosti hrášku – sceďte a vmíchejte do rozmixované směsi. Nechte co nejrychleji vychladnout, rozdělte po jednotlivých porcích do krabiček, ty popište a zamrazte.

Parodie na omáčku k těstovinám / Rajčata, mrkev & rozmarýn s kuřecím
250 g kuřecího masa
1/2 většího pórku
1/4 z větší dýně hokkaido, oloupané
3 nastrouhané mrkve
250 ml rajčatové passaty
snítka rozmarýnu, nadrobno nakrájeného
1 lžíce rýžové mouky
špetku sušeného česneku
hrst drobných těstovin (orzo, hvězdičky, písmenka…)
olivový olej

Na cca 20-30 g olivového oleje nechte chviličku zatáhnout maso, vsypte pórek a zaprašte rýžovou moukou. Přidejte mrkev, kostičky dýně, rajčatovou passatu, nasekaný rozmarýn, sušený česnek a zalijte vodou. Vařte do měkka. Odeberte stranou pár uvařených kostiček dýně. Zeleninu rozmixujte, přidejte rozmačkanou dýni. Vedle uvařte těstoviny a vmíchejte k zelenině. Nechte co nejrychleji vychladnout, rozdělte po jednotlivých porcích do krabiček, ty popište a zamrazte.

 

Mrazící poznámka: I když se na mnoha místech dočtete o zamrazování ve skleničkách, nedělejte to, pokud o konkrétním skle na 100% nevíte, že to lze. Skleničky občas prasknou, případně mohou vzniknout neviditelné trhlinky. Nedělejte z vašich dětí nedobrovolné fakíry.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu