Právě si prohlížíte Amarantová kaše s karamelizovanými vločkami

Amarantová kaše s karamelizovanými vločkami

Amarant je ohromně vtipná věc. Vypadá trochu jako mák, ale není to mák. Po uvaření má velikost jako chia semínka, ale nejsou to chia semínka. Správně uvařený srandovně křupe mezi zubama a mě nejen kvůli tomu opravdu baví. Zároveň je totiž bezlepkový, je doslova bombou, co se rostlinných proteinů týče, má vysoký obsah železa i nerozpustné vlákniny. V kuchyni s ním můžete naložit všelijak od salátů až po sladké pečení. K dostání je i amarantová mouka a oblíbené pukance.

amarantová kaše

Na tuhle kaši jsem přišla vlastně náhodou. Chtěla jsem nám k snídani uvařit quinou, ale tu jsem prostě v těch svých chaotických zásobách nenašla. Natrefila jsem ale na tyhle drobounké kuličky, které jsou neprávem dost opomíjené a dosud jsem je využívala jen do zeleninových salátů nebo jako přílohu. Tohle jídlo je ale geniální. Samotnou mě překvapilo, jak moc dobré to bylo. Do Vincenta zahučela rychlostí blesku a Honza nenápadně vyškrábal i poslední zbytky z hrnce. S radostí tak sníte vitamíny a minerály nabitou dobrotu, po které se budete olizovat ještě dlouho.

amarantová kaše

Amarantová kaše s karamelizovanými vločkami

2 porce, 25 minut

1/2 hrnku amarantu  400 ml vody  špetka soli • 1/2 hrnku kešu mléka (nebo jiného rostlinného) • 1 1/2 lžičky javorového sirupu • 1 lžička vanilkového extraktu  1/2 hrnku (bezlepkových) vloček  1 vrchovatá lžička rapadury/panely poctivá špetka skořice  1 lžíce rozmixovaných ořechů nebo ořechového másla lesní plody nebo jiné drobné ovoce

1.Propláchnutý amarant zalijte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a pod pokličkou vařte cca 20 minut nebo dokud se voda nevstřebá.
2. Přilijte kešu mléko, vanilkový extrakt a javorový sirup a ještě pár vteřin provařte.
3. Mezitím do pánve se silným dnem vsypte vločky, rapaduru (nebo panelu), skořici a pokud používáte, tak mixované ořechy. Za častého míchání nechte cukr zkaramelizovat. Vločky by měly být pěkně křupavé.
4. Nechte v rendlíku svařit ovoce, podle chuti můžete přidat pár kapek javorového sirupu, ale zpravidla to není třeba.
5. Hotovou kaši rozdělte do misek, zasypte vločkami, přelijte ovocem a pokud používáte, tak i ořechovým máslem.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..