Apple butter

Apple butter

Trhy. Taková moje malá závislost, relax a jiný svět. Občas vyrazím sama, v poslední době dost často už za ranní tmy. Silnice prázdné, leží na nich mlha, to se mi líbí. Vždycky mám pocit, že jsem na celém světě úplně sama. Dojedu do centra a když mám štěstí, zaparkuji přímo u katedrály na náměstí.

Prostě pohádka, přesně jako dnes. Jenže! Ve chvíli, kdy parkuji, mi k autu pomalu přistupuje jakýsi pán. Ne pán, prostě muž, tohle nebyl pán. Trošku znervózním, tady přeci parkovat můžu, přechod je daleko, zákaz tu není. Tak co chce? Lezu z auta a čekám, že mi řekne něco ve stylu „paní, tady parkovat nemůžete“, i když nebudu vůbec tušit proč. Ale on nene! „Paní, já jsem tak vožralej, že mě nikdo nenechá od sebe zavolat, pučte mi telefon, dám vám za něj ajfon.“ V tu chvíli jsem zapomněla, proč jsem vlastně přijela. Takže, ponaučení? Vstávejte brzy, spáči přicházejí o zážitky!

Pán, muž si nezavolal.

A teď už jen recept na slíbené Apple butter – a pokud vám přes pusu nejde výraz jablečné máslo, říkejte tomu prostě povidla. Název je možná zavádějící, máslo totiž v soupisu surovin nenajdete – jde spíše o finální konzistenci a možnost využití téhle dobroty.

Apple butter

Množství: 7 skleniček o objemu 230 ml    Čas: 2,5 hodiny  Náročnost: snadné

2,5 kg jablek různých druhů (tip níže) • 1 hrnek vody šťáva a kůra z 1 bio citronu 3/4 hrnku mix medu a třtinového cukru (případně jiné sladidlo, které upřednostňujete) • 1 lžička vanilkového extraktu necelá lžička mletého muškátového oříšku 1 lžička skořice 1/8 lžičky mletého hřebíčku 1/8 lžičky nového koření 1/8 lžičky soli

1.Nejprve si očistěte jablka – pokud mají tuhou slupku, tak je oloupejte, jinak není potřeba. Nakrájejte je na čtvrtiny, vyřízněte jádřinec a rozkrájejte je na větší kousky. Vhoďte do hrnce se silným dnem, případně do litinového rendlíku.

2. Přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte. Možná vás bude svádět použít celé koření a na konci jej prostě vyndat, tudy ale cesta nevede, v průběhu vaření budete celou směs mixovat.
3. Na slabém plameni přiveďte k varu a nechte probublávat 20 minut, dokud nejsou jablka měkká. Pak stáhněte z ohně, rozmixujte dohladka.
4. Vraťte na plotýnku a za občasného míchání (každých pár minut, aby se směs nepřichytila) nechte vařit ještě zhruba 2 hodiny. Doba varu závisí na obsahu vody v jablkách. Měli byste dosáhnout hustoty povidel.
5. Hotovou směs naplňte do horkých sklenic a 20 minut zavařte.

Tip k výběru jablek: volte jablka, která jsou pevná, aromatická a šťavnatá. Já zvolila odrůdu Granny Smith, mix jablek z nebílovských sadů a ošklivky, které jsem nasbírala na procházce s Vendelínem u pole.

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu