Batátový bramborák

Batátový bramborák

Někdy je to s dětmi těžké. Myslím opravdu. Jsou to takové ty dny, kdy máte chuť vyskočit z vlastního těla a s ohnivou čárou za zadkem utíkat pryč a nikdy se nevrátit. Nebo se alespoň ujíst k smrti. Sladkým, slaným, čímkoliv. Ideálně vším dohromady. Jenže ono to nefunguje. Neocitnete se ani v jiném světě ani ve snu a ani utéct nemůžete. Protože co by ta hysterická bytost bez vás dělala, žejo?

dsc_0001-21

I když na Vendelínovy kousky pohlížím zpětně s velkým nadhledem, tak se občas musí stát, že mě to sejme. Jako třeba nedávno. Manžel odjel pryč, zůstala jsem tedy s malým doma sama. Jeden den jsme to společně zmákli bez větších výlevů, probdělou noc víceméně taky, ale to, co následovalo, na to už mi síly nestačily. Hodiny a hodiny vzteklého pláče, vynucování, kopání, házení, válení se po zemi. Kde se v tak malé bytosti vezme tolik zlé síly? Když už jsem brečela taky, dostalo se mi prvního úsměvu za celý den. Vítězného. Je to zlatíčko. A já chtěla jen zmizet. S hromadou čokolády.

dsc_00191

Comfort food. Pro mě neexistuje překlad pro tohle krásné slovní spojení. Když to slyšíte, úplně cítíte ty hromady cukru, másla a sýra, které se za tím skrývají. Většinou tedy nejde o nejzdravější jídlo, ale nervy obalí spolehlivě. A bez výčitek. Bez bolehlavu následující ráno. Protože při dětech se prostě opít nemůžete.

Kdysi dávno jsem se na tohle pokusila vyzrát – jak zbohatnout a nekrást? Těch vynervených dní totiž nebývá málo a řešit každý jeden z nich půl kostkou másla, do dveří bych se už asi nevešla. Pane jo, jak já bych si dala bramborák. Ale možná se mnou budete souhlasit, že není horší kuchyňské činnosti, než smažit bramboráky. Většinou na ně totiž někde na trase od nápadu do realizace přejde chuť. Bramborák z trouby. A ne ledajaký. Takový, který utiší nervy ne díky hromadě tuku, ale díky složení. Bramborák oranžový. Bramborák z batátů. Takže to vlastně žádný bramborák není 😀 Je to…batátník? Není to nic hezkého, ale už jste někdy viděli sexy bramborák?

dsc_0007-41

Každopádně, proč bramborák na nervy? Batáty jsou totiž svým složením skvělým antidepresivem. Působí mimo jiné pozitivně na nervovou soustavu, únavu, deprese. Je to zelenina, která je silným antioxidantem. Zároveň jsou batáty velmi vhodné pro lidi s histaminovou intolerancí, působí protizánětlivě. Posilují obranyschopnost organismu. I přes svou sladkou chuť je možné je využít při redukčních dietách. To vše opět jen v krátkosti, nechtěla bych tu z toho dělat encyklopedii. Pokud vás však batáty dosud nechávaly chladnými, doporučuji si o nich něco přečíst. A třeba zrovna tento recept pomůže s tím prvním krokem. O hubnutí totiž zrovna není, psala jsem přeci o tom, že někdy je třeba hromada sýra, ne?

Batátový bramborák

4 porce, 40 minut

1 kg batátů  150 g sýra (mix parmazán a gruyére)  2 velká vejce  4 stroužky česneku  1 lžíce čerstvých bylinek (tymián a rozmarýn) • 1/4 lžičky kajenského pepře  sůl & pepř

1.Troubu předehřejte na 200°C. Batáty a sýr nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte s ostatními surovinami.
2. Plech nebo pekáč vymažte poctivou vrstvou másla a navrstvěte do něj připravenou směs. Tu ještě trošku pokapejte olivovým olejem.
3. Pečte cca 30 minut, dokud okraje nejsou křupavé.
4. Můžete (a taky budete) ujídat hned, lépe se však krájí po mírném vychladnutí.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu