Bazalkové pesto s medvědím česnekem

Bazalkové pesto s medvědím česnekem

Česnek. Přírodní antibiotikum. Všelék. Povinná přísada v italské kuchyni. Moje nejoblíbenější dochucovadlo. Ale taky zelenina, která umí způsobit zákeřné zažívací potíže i přes všelijaké babské rady mající nepříjemným problémům zamezit. Domácí pesto milujeme, jenže jde občas o loterii ve hře „hádej, kdy začne být Honzovi blbě“. Většinou brzy. Naštěstí existuje česnek medvědí, bylina, jež domácí pesto vynese do nebeských výšin.

Je zde však jedna věc, z níž jsem dost smutná – skutečnost, že v zápalu honby za vitamíny, prvním jarním lupením nebo prostě jen tím, že toho chceme mít fakt hodně, drancujeme lužní lesy a intenzivně po všech těch svěže zelených rostlinkách šlapeme, necitlivě je škubeme a téměř v nůších si je nosíme domů, kde z nich zužitkujeme pouze část. Tu přebytečnou a ovadlou vyhodíme. Bylo to přeci zadarmo, tak jakýpak copak. Jenže to je přesně ono. Nejsem žádný zapálený ekolog, ale jsem přesvědčená o tom, že jak se k přírodě chováme, tak nám to vrací. A to, co vidím na „mém“ místě, kde medvědí česnek roste, mi často nedělá zrovna dobře na duši. Chtěla jsem tímhle jen apelovat na tu malou dušičku ve vás – sklízejte jen to, co opravdu využijete. Vždyť si druhý den můžete vyjít zase. A zase sebrat trošku. Dokonale čerstvou. Bez drancování.

Možná si tím docela protiřečím. Proč vlastně publikuju recept, který nabádá k používání medvědího česneku, když zároveň mluvím do duše těm, kteří na tuhle voňavou bylinu chodí, aby to nepřeháněli? Je zdravý. Opravdu dobrý. Bez debat. Jenže ona vám totiž bude stačit jen malá hrst. Koš nechte doma. Pro tentokrát i příště. Čím čerstvější sklizeň využijete, tím více vám dá. Vitamínů i chuti.

Jak už jsem psala na začátku, v tomhle receptu nahrazuji klasický česnek bylinou – česnekem medvědím. Pro ty, kteří po česneku trpí trávicími potížemi, je bylinka skvělou alternativou. Není příčinou nadýmání ani pálení žáhy. Dodá vám cenné vitamíny a tolik potřebnou energii po vyčerpávající zimě. Medvědí česnek naleznete v lužních lesích, tedy vlhkých oblastech s listnatým porostem. Na internetu existovaly i weby mapující výskyt medvědího česneku u nás, jenže s ohledem na to, jak se na takových místech umíme chovat, se informace vymazaly a dále se moc nešíří.

Bazalkové pesto s medvědím česnekem

1 sklenička o objemu 250 ml (porce na těstoviny pro 4 osoby), 5 minut

• 20 g čerstvé bazalky • 50 g medvědího česneku • 60 g olivového oleje • 40 g jemně strouhaného parmazánu • 50 g kešu • sůl dle chuti (zpravidla kolem 1/4 lžičky)

1.Bazalku a medvědí česnek pořádně omyjte, osušte a vložte do nádoby mixéru. Zalijte olivovým olejem a rozmixujte.
2. Přidejte ostatní suroviny a mixujte do hladka.
3. Podávejte s těstovinami, k pečivu, do sendvičů… Použijte ideálně ihned, případně uchovejte v lednici, kde vydrží až 3 dny.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu