Musím říct, že tenhle recept mě trochu potrápil. Bohužel, u těch bezlepkových to tak občas bývá. Už když jsem míchala jednotlivé přísady, věděla jsem, že madlenky budou vonět prostě nádherně. Jenže, když se těsto mělo spojit, prostě se mu moc nechtělo. Těsto jsem doslova nakydala do madlenkové formy s pocitem mírného zoufalství. Do trouby šly s tím, že je pravděpodobně vyhodím do koše (ale když už jsem to umíchala, znáte to…správná hospodyňka… 😀 ). Jenže, když jsem se o dvě minutky později podívala do trouby, nevěřila jsem. Nádherně vyskočily a kuchyň se postupně začala plnit tak krásnou vůní, že jsem jim musela dát šanci.
Stejně jako vy. Na instagramu jste si řekli o recept i přes to, že s postupem nejsem moc spokojená. A víte co? Já je zkoušela znovu a dopadly úplně stejně. Madlenky s překvapením. U pečení to často bývá naopak. Všechno klape, jak má, a pak bum. Koláč je placatý, chléb nevyběhne, sušenky se rozpadnou. Tyhle bezlepkové madlenky při přípravě vypadají jako průšvih a ejhle. Nevím, asi nějaké vánoční kouzlo. Tak co, zkusíte se do nich i přes to moje strašení pustit?
Bezlepkové madlenky s kardamomem
20 ks, 30 minut
• 90 g velmi jemné čirokové mouky • 1/4 lžičky kardamomu • 1/2 lžičky skořice • špetka mleté vanilky • špetka soli • 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů • 1/4 lžičky jedlé sody • 60 g jemného přírodního cukru muscovado (nebo si rozmixujte stejné množství třtinového) • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť) + 1 bílek • 80 ml mléka (i rostlinného) • 60 g másla (rozpuštěného) + na vymazání
1.Troubu předehřejte na 180°C. Formu na madlenky pořádně vymažte máslem.
2. V misce smíchejte mouku, koření, sůl, pečící prášek, sodu a cukr. Odložte stranou.
3. V druhé misce lehce prošlehejte žloutek a mléko. Odložte stranou.
4. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
5. Spojte suchou a mokrou směs, vmíchejte zchladlé rozpuštěné máslo a poté opatrně zapracujte sníh z bílků.
6. Rozdělte do formiček (pravděpodobně budete péct na dvakrát, máte-li formu na 12 madlenek) tak, aby nebyly úplně plné a těsto při pečení nevyteklo.
7. Pečte zhruba 6 minut nebo dokud madlenky krásně nevyběhnou a nemají zlaté okraje.
8. Vyndejte z trouby, počkejte minutku a poté opatrně madlenky vyloupněte z formy. Dejte vychladnout na mřížku.
9. Pečete-li na dvakrát, vymažte opět formu máslem (tentokrát není třeba tak poctivě), opět naplňte a opakujte pečení.
10. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží cca 5 dní (jsou poměrně vlhké).