Skořicové pracny bez lepku

Skořicové pracny bez lepku

Včera dostal Vendelín své první indiánské jméno. Začala jsem mu říkat Ňamňame. Není totiž minuty, kdy by za mnou nepřiběhl, nepověsil se mi na nohu, neukázal prstíčkem do kuchyně a nezakřičel „nam“, případně „pišpiš“. Pišpiš je jasnej, to se musí otevřít dóza s piškoty, Vendelín velmi pečlivě zaloví, aby do malé ručky nabral co největší množství. Když je to málo, bleskovou rychlostí zaútočí i druhou rukou. Pro jistotu si některé odloží do pusy, aby měl místo a nebyl škodný. Takové „nam“ je už obecnější. Může to znamenat cokoliv od hrušky přes chilli papričku až třeba po dnešní pracny, které se rázem staly jeho nejoblíbenějším druhem. Každopádně „nam“ umí být velmi nebezpečné, když se nedostaví ta správná odezva 😀

„Sněd jsem mámu, sněd jsem tátu…“ – znáte? 🙂

 Mám obrovskou radost, že jsem mohla vytáhnout staré formičky ještě po prababičce, to pečení má pak úplně jiné kouzlo. Těsto je díky přítomnosti mandlí mastnější, formičky ale raději vymažte, ať se vám hotové pracny vyklepávají snadněji. Nemáte-li formičky, klidně tvarujte kuličky, placičky…cokoliv.

Opět v bezlepkové verzi, pokud budete chtít experimentovat, můžete z nich vyrobit i plně veganské cukroví (ale jak píšu níže, za to ruku do ohně nedám, bude to spíš metoda pokus omyl). Neobalují se vrstvou moučkového cukru, ale sypou se stejně jako včerejší rohlíčky směsí kokosové mouky, cukru a tentokrát skořice (pokud vám však zbyde „cukr“ ze včerejších rohlíčků, klidně k němu prostě jen trochu skořice přidejte). Zase jsem využila čirok, mojí novou oblíbenou surovinu (poslední recept s ním najdete zde).

Skořicové pracny bez lepku

30 ks, 50 minut + odležení

těsto • 100 g mletých mandlí  150 g čirokové mouky  100 g kokosového cukru  3 lžičky skořice • 1/4 lžičky vanilky  2 lžíce javorového sirupu nebo medu  1 vejce  1 lžíce mletého chia semínka + 3 lžíce vody
k posypu • 2 lžíce kokosové mouky • 1 lžíce kokosového cukru  1/4 lžičky skořice

1.U tohoto receptu existují dvě varianty – tato verze s vejcem nebo druhá, čistě veganská, kdy vejce nahradíte dvojnásobným množstvím směsi chia semínka a vody (tedy celkem 2 lžíce chia + 6 lžic vody). Přiznám se však, že čistě veganskou verzi jsem nezkoušela, ruku do ohně za ni dát tedy nemůžu.
2. Jako první vytvořte mix chia a vody – smíchejte je v malé misce a nechte 10 minut odstát. Tato směs funguje ve veganských receptech jako pojivo (vlastně jako vejce), do tohoto receptu jsem ji ale zařadila jako určitou přidanou hodnotu.
3. V robotu promíchejte suché suroviny,
4. Ke směsi vmíchejte mix chia a vody, vejce a javorový sirup/med. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odležet přes noc.
5. Troubu předehřejte na 160°C. Formičky na pracny vymažte máslem. Z těsta tvořte kuličky, ty pak úhledně namačkejte do formiček. Malé tvary se pečou kolem 12 – 15 minut (po 10 minutách v troubě začněte bedlivě hlídat), velké tvary až 25 minut.
6. Z formiček vyklepněte ještě za horka a hned „cukrujte“ směsí kokosové mouky, cukru a skořice. Nechte vychladnout na mřížce.

dsc_0043-2-01

This Post Has 2 Comments

  1. Dobry den, recept vyzera super. Prosim cim je mozne nahradit cirokovu muku? Dakujem!

    1. Dobrý den Marti, s jinou moukou jsem recept netestovala, ale můžete vyzkoušet pohankovou nebo pokud netrváte na bezlepkové variantě, zkuste běžnou pšeničnou či špaldovou. Každá mouka se chová trošku jinak a i jinak saje, množství proto nemusí odpovídat tomu v receptu. Dejte nejdřív o něco méně, pak postupně přidávejte. Hotové těsto je poměrně měkké.

      Věřím, že se Vám povede. Když mi dáte vědět, jak to dopadlo, budu moc ráda. Kdybyste měla ještě jakékoliv dotazy, určitě napište. Krásný den a ať se dílo zadaří!

      Kamila

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu