Bezlepkový zeleninový koláč

Bezlepkový zeleninový koláč

Svatý Martin, první sníh, všude se píše o vánoční atmosféře, instagram je plný fotek po perníčcích vonících příšerně sladkých rádobykáv v kelímku a mnoho z blogerů už peče. Cukroví nebo svatomartinskou husu. Nebo obojí. Ono je to ve finále fuk, u nás se totiž nepeče. U nás se leží.

20161101_145406-01

To mám za to, že tady postuji recepty na staletími prověřené všeléky. Máma v roušce s angínou na krku. Ohromně vtipné, děláme na sebe s Vendelínem bububu. Tatínek si ve vedlejší místnosti užívá synovy první krůčky, které mi přijdou jako vážně srandovní pohyb (dokud neslyším ránu a následný pláč) a já ležím zavřená v ložnici pod pohrůžkou násilí, vystrčím-li nos nebo sáhnu na práci.

Tak jo, vrhnu se tedy na věci, které mám již hotové. I když to díky tomu bude vypadat tak, že doma jíme jenom koláče. Za poslední týden dýňový, čokoládový a teď ještě zeleninový, aby to nebylo málo. Pokud jste však bezlepkáři, věční dietáři, zapálení vegetariáni nebo prostě jen chcete zase trošku odlehčit, zkuste ho. Je opravdu jednoduchý, vždycky se povede, náplň můžete obměnit na milion způsobů (i slanina by asi prošla).

20161101_150746-01

Bezlepkový zeleninový koláč

8 porcí, 1 hod 20 min

korpus • 3 hrnky uvařené rýže natural  2 vejce  1/2 hrnku sýra (pecorino, parmazán..)  sůl & pepř
náplň • 4 mrkve  2 petržele  pár růžiček květáku/brokolice/romanesca  1 hrnek sýra (pecorino/parmazán..)  1/2 svazku petrželové nati  4 vejce • 250 ml 33% smetany • sůl, pepř & muškátový oříšek

1.Předehřejte troubu na 220°C. Recept počítá s uvařenou rýží. Klidně si ji připravte den předem a nechte v lednici. Rýži smíchejte se strouhaným sýrem, vejci a podle chuti solí a pepřem. V obou případech – korpus i náplň – jsem použila sýr pecorino, který je sám o sobě slaný dost, nebylo tedy třeba téměř dosolovat. Zvolte sýr, jaký máte rádi, jen poté myslete na množství soli, které přidáte.
2. Rýžovou směsí vyložte máslem vymazanou koláčovou formu, hezky uhlaďte a nezapomeňte vytvořit okraje. Pro tento recept raději nedoporučuji formu s vyndavacím dnem – náplň bude poměrně řídká, tak aby vám nevytekla do trouby skrz případné mezírky v rýžovém korpusu. Vložte do trouby a předpečte zhruba 6-8 minut. Poté snižte teplotu trouby na 180°C.
3. Mezitím si připravte náplň – smíchejte smetanu, sýr, petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Pokud ještě nemáte připravenou zeleninu, udělejte to nyní – na mandolíně nebo škrabkou vytvořte dlouhé slabé plátky (méně než 1 mm silné). Do předpečeného korpusu vlijte náplň a na ní v kruzích narovnejte zeleninu. Do vzniklých mezer vložte růžičky květáku nebo brokolice. Zeleninu potřete olejem, aby se nespálila a celé to vložte do trouby. Vršek můžete na prvních 30-40 minut zakrýt alobalem, slabé plátky se obvykle pečou rychleji.
4. Pečte celkem asi 50 minut, dokud zelenina není měkká. Nechte mírně vychladnout. Můžete podávat 🙂

20161102_113839-01

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..