Čas v kuchyni · Do skleničky · Základní domácí suroviny · Zavíčkovat!

Bezový sirup s meduňkou a růží

Už několik týdnů jsem marně záviděla „lidem z východu“ všudypřítomný bez. Tady pořád nic nekvetlo a mně začalo být trochu ouvej, protože jsem si tenhle sirup naplánovala do menu na Food Blog Market. Příroda byla proti mně, lahvičky se mi nedařilo sehnat, všechno bylo špatně. Nakonec jsme společně dospěli k tomu, že sirup prostě nebude a mně vlastně docela odlehlo.

Výrobu sirupu jsem si však jako každý rok nemohla nechat ujít a tak, mezi vším tím chaosem, který se tváří jako harmonogram toho, co je do dne D třeba udělat a stihnout, jsme s Vincem vyrazili do polí. V nejhorším pařáku jsem se nadopovala léky proti alergii, protože se přeci nenechám zabít nějakým bezovým pylem, přikurtovala jsem Vendelína do kočárku, zavěsila na kočár košík a nůžky. Kočovníci hadr 😀

Úroda tedy pořád nic moc, přihodila jsem proto do košíku ještě pořádnou hrst květů plané růže a půl svazku meduňky ze zahrady. A teď abrakadabra recept!

Bezový sirup s meduňkou a růží

Tenhle sirup je skvělým pomocníkem při nachlazení nebo jako prevence proti chřipce. Pomáhá při odkašlávání a pocení. Můžete jej s klidem dávat i dětem (samozřejmě v omezeném množství). Meduňka má navíc zklidňující účinky.

4 litry, 20 minut + louhování

30 – 50 květenství bezu  půl svazku meduňky velká hrst okvětních plátků plané růže  2 kila cukru  2 lžíce kyseliny citrónové  šťáva ze 4 citronů + 1 bio citron na plátky

1.Převařte si 3 litry vody a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Rozhodně nevynechejte pořádné propláchnutí bezových květenství. Budou plná prachu, pylu a všelijakých broučků. Nic z toho nechcete.
3. Opraný bez dejte do velké dózy, mísy nebo hrnce, přidejte nasekanou meduňku, růžové plátky, plátky bio citronu a zalijte převařenou studenou vodou. Nechte v chladu namáčet do druhého dne.
4. Druhý den přeceďte přes jemné plátýnko do velkého hrnce (nezapomeňte vymačkat všechnu šťávu z citronu, který jste namáčeli také), přidejte všechen cukr, šťávu z citronů, kyselinu citronovou a nechte za občasného míchání pomalu zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Důležité je neohřívat moc, abyste nepřišli o cenné látky (max 30°C). Pomáhám si kuchyňským teploměrem, který na mě neodbytně kvíká, když se blíží hraniční teplota.
5. Když je všechen cukr rozpuštěný, ještě jednou pořádně promíchejte a přelijte do vysterilizovaných lahví. Ještě před tím, než je uzavřete, zalijte hladinu malou vrstvičkou alkoholu, aby vám sirup déle vydržel.
6. Uzavřete a uchovávejte pokud možno v chladu a nebo rozdejte těm nejmilejším známým.

Tip: Nelekejte se množství cukru. Společně s kyselinou citronovou zde funguje jako konzervant a jelikož nevypijete na posezení půl láhve, ale ředíte jej podobně jako šťávu, nemusíte mít výčitky. Zkoušela jsem použít i třtinový cukr nebo rapaduru a vážně, vážně to není dobré 🙂

Mám k tomu co říct