Brownies z černých fazolí s kokosem

Brownies z černých fazolí s kokosem

Zní to příšerně, že? Jenže! Jsou vážně výborné. Tyhle brownies jsou stálicí v naší kuchyni. Ti, kteří by se při prozrazení hlavní suroviny oklepali znechucením, se olizovali až za ušima. Brownies bez mouky, bez bílého cukru a bez jakýchkoliv zbytečností. Pustíte se do nich se mnou?

Recept na ně jsem slibovala už dávno. Pokud vás láká je ochutnat, ale nechcete si zaneřádit kuchyň, můžete je vyzkoušet na druhém Food Blog Marketu, který se koná 4. června v prostorách Kavárny co hledá jméno. Zúčastním se ho i se samotným panem Vendelínem, člověkem, který za vším tímhle stojí. Více informací najdete na facebookové stránce události. Potkáme se tam?

Brownies z černých fazolí

16 ks, 50 minut

270 g černých fazolí (vychází to na 400 g plechovku, slitou)  2 vejce  50 g olivového oleje  70 g nepraženého kakaa • 120 g kokosového cukru (lze použít třtinový, pak ale uberte na cca 90 g)  1/4 lžičky soli • 1 a 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů (2 lžíce mléka)  30 g strouhaného kokosu  40 g čerstvých datlí  máslo nebo kokosový olej na vymazání formy

1.Troubu předehřejte na 170°C. Formu o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
2. Do mixéru dejte všechny suroviny kromě kokosu a datlí. Zatím vynechte i mléko, které použijte pouze v případě, bude-li směs příliš hustá (výsledný mix by měl mít konzistenci bábovkového těsta – ne suché, ale ani tekuté).
3. Vmíchejte kokos a nakrájené datle. Připravenou směs přendejte do formy (před pečením je lze posypat ořechy, čokoládou, dalším kokosem…) a nechte péct. Trvá to zhruba 35 – 45 minut v závislosti na troubě. Že jsou brownies hotové, poznáte tak, že se okraje začínají oddělovat od formy.
4. Hotové brownies nechte chvíli chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku, aby se nezapařily. Krájejte na malé čtverečky. Jezte jen tak nebo podávejte s čím je libo (zmrzlina, kokosová šlehačka…).

Brownies z Food Blog Marketu

1.Z originálního receptu vynechte strouhaný kokos i kousky datlí.
2. VERZE S DATLOVÝM KARAMELEM (12 ks): celou várku těsta pak rozdělte do muffinové formy (doporučuji vyložit papírovými košíčky), do každé porce udělejte lžičkou důlek a přidejte necelou lžičku datlového karamelu. Navrch přimáčkněte pekanový ořech a dejte péct. Trvá to necelých 25 minut při 170°C.
3. VERZE S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM (12 ks): V rendlíku rozehřejte čtvrt hrnku arašídového másla, dokud není tekuté a vmíchejte do něj lžíci rapadury nebo třtinové panely (to byly ty křupavé kousky navrchu; seženete v obchodech zdravé výživy). Nechte vychladnout. Celou várku těsta pak rozdělte do muffinové formy (košíčky! 🙂 ), do každé porce udělejte důlek, přidejte necelou lžičku ochuceného arašídového másla a přimáčkněte kešu oříšek (arašídové máslo se v troubě teplem opět rozteče a rozlije se po povrchu – nevadí!). Pečte v troubě na 170°C necelých 25 minut.
4. Když to zvládnete, nechte vychladnout a hurá do toho.

Pár tipů na závěr: tyto brownies lze vyrobit v plně veganské verzi – vejce nahraďte lněnými semínky. „Lněná vejce“ vyrobíte tak, že smícháte 7 g najemno rozmixovaných lněných semínek s 37 g vody. Necháte 10 minut odstát a použijete jako běžné vejce. V tomto případě použijete „dvě“. Pokud bude třeba, tak mléko v receptu nahraďte rostlinným nápojem dle výběru.
Fazole lze použít i sušené, uvařte si je pak sami. Stačí je několik hodin předem namočit a poté 20-25 minut vařit v tlakovém hrnci. Klidně uvařte celý půlkilový sáček a hotové fazole uchovejte v mrazáku. Vydrží tam až půl roku.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu