Právě si prohlížíte Buddha bowl

Buddha bowl

Jsou prostě všude! I když název ukazuje, že jsou tyto misky něčím speciálním, není to zas až taková pravda. Na Buddha bowl, neboli Buddhovu misku, neexistuje žádný konkrétní recept, kterého je třeba se držet. Obecně jde o jídlo, které obsahuje vše, co naše tělo potřebuje. Zpravidla jsou tvořeny velkým množstvím zeleniny ať již syrové, tak tepelně upravené, celozrnnými obilninami, proteinem ve formě masa či tofu, omáčkou a různými přísadami navíc, jako jsou oříšky, semínka, bylinky…

buddha bowl

Jídlo je to velice lehké a mě poslední dobou baví čím dál tím víc. Na talíř si prostě naložíte cokoliv (zdravého 🙂 ), na co máte chuť a zrovna to k sobě ladí. Bude vám dobře, organismus vám poděkuje a odvděčí se velkou dávkou zdravé energie. Přidávám vám sem recept, který rozhodně nemusíte slepě následovat, jen se jím třeba nechte inspirovat. Budu ráda, když se na instagramu pochlubíte vlastním dílem pod #tvorimebuddhabowl. Tak hurá na zahradu a hned potom do kuchyně! 🙂

bbowl

Buddha bowl s kuřecím masem a quinoou

4 porce, 35 minut

1 střední batát  1/2 menšího květáku  1 pórek  1 červená paprika • 300 g stonkové brokolice  2 kuřecí prsa  1 hrnek quinoy  3 lžíce arašídového másla  3/4 hrnku kokosového mléka • 1 lžíce sójové omáčky nebo tamari  1 lžíce citronové šťávy • bylinky dle chuti  1/4 lžičky sušeného česneku  sůl & pepř  olivový olej  pár listů římského salátu  sezam na posypání

1.Troubu předehřejte na horkovzduch na 200°C.
2. Batát pořádně omyjte (není třeba loupat) a nakrájejte na kostičky. Květák rozeberte na růžičky. Pórek nakrájejte na kolečka nebo kostičky. Papriku nakrájejte na větší kostky. Zeleninu rozložte po jednotlivých druzích na plech. Okořeňte nasekanými bylinkami, solí, pepřem a částí sušeného česneku. Pokapejte olivovým olejem a odložte stranou.
3. Kuřecí prsa rozložte na pečící papír, okořeňte je solí, pepřem a zbylým sušeným česnekem. Pokapejte olivovým olejem a vše do masa pěkně vetřete. Zabalte do pečícího papíru jako do kapsy a uzavřete tak, aby neunikala pára. Dejte na plech a společně se zeleninou vložte na 25 minut do trouby.
4. Mezitím uvařte quinou podle návodu na obalu a spařte vroucí vodou brokolici (stačí 2 minuty). Brokolici poté přelijte ledovou vodou, aby neztratila svěží barvu. Neseženete-li stonkovou, vůbec nic se neděje, použijte běžnou.
5. Na omáčku zahřejte v rendlíku arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou omáčku a citronovou šťávu. Míchejte, dokud směs není hladká, poté odstavte z ohně.
6. Natrhejte čerstvý salát a rozdělte jej na talíře/do misek.
7. Vyndejte z trouby zeleninu a maso, nechte chvíli odpočinout. Poté maso nakrájejte na plátky a rozdělte na misky. K jednotlivým porcím přidejte vždy část zeleniny, brokolice a quinoy, zalijte omáčkou, posypte sezamem a podávejte.

brokolice

bbowl

buddha

 

Tento příspěvek má 2 komentářů

  1. Tak podle toho popisu si dělám buddha bowl každý den, akorát to spíš vypadá jako „talíř, kde jsem nakrájela zeleninu a naházela ji na sebe“. 😀 Ty to máš moc krásný, pastva pro oči! 🙂

    1. kam

      A Leni, to je pravda 😀 Děkuju 🙂 Ono vlastně nejde o žádné vaření, jen takové skládání 😀

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..