Freestyle bylinkové tyčinky se semínky

Freestyle bylinkové tyčinky se semínky

Tento recept je inspirován kuchařkou Jak chutná dolce vita od Eleonory Gallasso, kterou jsem měla čest recenzovat pro knihkupectví Martinus. To bych však nebyla já, abych si jej zase nějak neupravila. Vy tyhle tyčinky můžete ochutnat na Food Blog Marketu, který se koná 4. června.

Bylinkové tyčinky se semínky

30 – 40 ks, 20 minut + kynutí

200 ml vlažné vody  21 g čerstvého droždí • 350 g chlebové mouky  140 g celozrnné mouky  100 ml olivového oleje • 10 g sirupu z ječného sladu  15 g soli  vrchovatá lžíce velmi jemně nasekaných bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, saturejka…)  po hrsti oblíbených drobných semínek

1.Nejprve připravte kvásek – vlažnou vodu smíchejte s nadrobeným droždím a 100 g mouky. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut odpočinout.
2. Poté přendejte do mísy robotu a přidejte všechny ostatní suroviny kromě soli a semínek. Nechte hníst 10 minut, pak zapracujte sůl a hněťte další 3 minuty.
3. Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, trvá to tak hodinu.
4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a rozdělte na 3 díly. Z každého dílu vyválejte placku zhruba o síle 1 cm (nemusíte ani podsypávat, s těstem se krásně pracuje). Poté si pracovní desku rovnoměrně posypte semínky (na každou placku jiná) a dovyválejte na obdélníky o síle cca 5 mm (semínka stačí mít po jedné straně).
5. Placku rádýlkem rozkrájejte na zhruba dvoucentimetrové proužky, které stočte a dejte na pečícím papírem vyložený plech s rozestupy alespoň 1 cm. Nechte ještě 10 – 15 minut odpočívat. Mezitím si předehřejte troubu na 160°C.
6. Tyčinky pečte zhruba 15 minut, dokud nejsou zlaté. Po upečení a vychladnutí by měly mít příjemně křupavou konzistenci. Pozor na přepečení.
7. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu