O co víc jsem byla v posledních dnech aktivní u počítače při dodělávání restů a plánování projektů, o to víc jsem pokulhávala za kuchyňskou linkou. Na angínu dospělého však není „lepšího“ léku než nemocné dítě, tak mi nezbylo nic jiného, než na stále se bránící bacily zapomenout a opět dělat mámu. Na plný úvazek, bolest nebolest. Takže po bytě honíme vlašské ořechy ve skořápkách, nadáváme při náhodném šlápnutí na kovové vykrajovátko (kam se hrabe lego!) a dvacetkrát denně uklízím věci zpět do šuplíků, protože teď se kramařit prostě může.
No a protože jíst se musí i když mám chuťové pohárky a čichové buňky úplně umrtvené, vracím se k těm opravdu osvědčeným jídlům. K těm, která uklidní, pohladí po duši a dělají z kuchyně bezpečné místo, kam se každý rád uchýlí, když je mu ouvej. Jasně, svíčková je svíčková, ale ta je nejlepší od maminky (nebo alespoň od Dity P.) a je receptem, který zde pravděpodobně nenajdete, protože už máte ten svůj a já vám jej nechci nijak inovovat. Tady hledejte, pokud chcete ne až takovou klasiku, ale zároveň něco, nad čím se vám neprotočí panenky kvůli jó exotickým surovinám.
Recept, který vám zde představím dnes, je doslova nabitý vitamíny a zdravím a nijak přitom netratí na chuti a schopnosti příjemně prohřát tělo při náročných dnech. I když si možná řeknete – celer? Proboha, bleh, to bych nejedl ani kdyby mi měli trhat nehty. Vážně, zkuste to. Toto syté a zároveň lehké jídlo je plné doslova se rozpadající krémové zeleniny, voňavé slaniny a křupavých oříšků.
Celerový gratin s ořechy
6 porcí, 1 hod 20 min
• 1 středně velká bulva celeru • 3 střední brambory typu B • 200 ml 30% (bezlaktózové) smetany • 200 ml (bezlaktózového) mléka • 1 lžička hrubozrnné hořčice • 1 stroužek česneku • 1/2 svazku petrželové nati • 150 g čedaru • 100 g libové slaniny • špetka muškátového oříšku • hrst ořechů dle chuti • máslo na vymazání • sůl & pepř
1.Brambory a celer nakrájejte slabé plátky, klidně použijte robota nebo mandolínu. Společně s mlékem je přesuňte do hlubší pánve, osolte a povařte zhruba 10 minut. Zelenina do sebe většinu tekutiny nasákne.
2. Předehřejte troubu na 200°C. V misce smíchejte smetanu, hořčici, petržel, muškátový oříšek, sůl a pepř.
3. Třetinu brambor s celerem přendejte do máslem vymazaného pekáčku, vrstvu osolte a opepřete, posypte třetinou sýra. Takhle pokračujte, dokud nespotřebujete všechny připravené suroviny. Přelijte smetanovou směsí a posypte kostičkami slaniny. Zakryjte alobalem a dejte péct. Po 40 minutách alobal sejměte a pokračujte v pečení. Na posledních 10 minut posypte vršek nasekanými ořechy (použila jsem směs vlašských, pekanových, kešu a para ořechů – určitě ale vyzkoušejte lískové, budou skvělé; kvůli alergii je však využít nemohu).
4. Pečte celkem hodinu nebo dokud nebudou brambory hotové. Poznáte to podle zapíchnutého nože – pokud nejsou hotové, cítíte, že řežete do syrového.