Celozrnná galette s jablky
SLADKÉ

Celozrnná galette s jablky

O víkendu jsme vyrazili na slavnosti jablek do Nebílov. Takový spontánní nápad, ty bývají většinou nejlepší. Taky to bylo naše rekordní vypravení z domu, dokonce bez zapomenutých věcí. To se zapíše do dějin.

pixlr_20160930222002479

Často to máme tak, že víme o několika málo akcích, které bychom chtěli navštívit a…nikdy se na ně nedostaneme. Buď zrovna trávíme čas někde jinde nebo na ně zapomeneme nebo, a to je většinou nejčastější, jsme prostě ohromně líní. O těchto slavnostech jsem se dozvěděla vlastně náhodou, když jsem pátrala po odrůdě jablek z trhu. Vyskočil na mě leták, vypadalo to zajímavě, ale „ále, pojedem raději do Prahy, v Botanické zahradě mají výstavu dýní“. Dopadlo to tak, že jsme se druhý den plížili po bytě v pyžamech a mě došlo, že na těch slavnostech pořádají také soutěž o nejlepší marmeládu. Páni, to je jak v Americe, kde se tetky sejdou ve své čtvrti a pořádají souboje až na krev, vyvezu svojí fíkovou. Jenže, do té soutěže bylo třeba přihlásit se za hodinu. Pyžama, nic sbaleno, 30 kilometrů. Nemožný.

20160926_122900-02

Za tři tři jsem registrovala marmeládu. Ve čtyři pět nevyhrála. Slavnosti byly ale skvělé. Mošt, cider a do některých lidí pivo teklo proudem. Vonělo babí léto. Přijel Fantomas. Lidé byli vysmátí. Organizace až na nějakou politickou sebepropagaci zmáknutá. Děti šťastné. Vendelín nakrmil tele. Já vystála hodinovou frontu na jablka, hrdiny dnešního receptu.

20160926_123012-01

Celozrnná galette s jablky

Množství: 6 – 8 porcí    Čas: 50 minut + alespoň 1 hodina chlazení  Náročnost: snadné

celkem 200 g mix hladké a celozrnné špaldové mouky (v poměru, který vám vyhovuje, já použila 2:1 ve prospěch celozrnné mouky) • 135 g studeného másla 25 g třtinového cukru 1 žloutek (bílek si nechte na potření) • 450 g pevných a šťavnatých jablek, očištěných a nakrájených na slabé měsíčky • 1 lžička skořice 2 lžičky mouky 65 g třtinového cukru + něco navíc 1 vrchovatá lžíce sušených brusinek 1 vrchovatá lžíce pekanových ořechů 

1.V rychlosti, nejlépe v robotu (nechcete-li špinit mašinu, postačí i studené prsty nebo příborový nůž) připravte těsto – prosátou mouku, kostičky másla a cukr několika pulzy promixujte, dokud nebude vypadat jako drobenka. Poté přidejte žloutek a 2 lžíce ledové vody. Mixujte, dokud těsto v robotu neutvoří hroudu. Trvá to jen pár vteřin. Zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici, ideálně přes noc, v nouzi postačí hodina.

2. Předehřejte troubu na 190°C. Připravte si jablka a smíchejte je se skořicí, moukou, cukrem, brusinkami a ořechy.
3. Vychlazené těsto rozválejte do kruhu o průměru cca 30-35 cm. Jste-li pečlivější, než já, zarovnejte okraje. Není to ale třeba, koláč pak alespoň získá rustikální vzhled. Nebudete potřebovat žádnou formu.
4. Od středu začněte na těsto vyrovnávat jablka, pravidelně je prokládejte ořechy a brusinkami, a tak pokračujte až do spotřebování veškerých surovin. Pokud se vám s tímhle nechce dělat, tak klidně směs na těsto prostě nasypte a rozprostřete. V obou případech však nechte zhruba 5 centimetrů volný okraj, který přes náplň směrem ke středu přehněte.
5. Přečnívající těsto potřete bílkem, posypte třtinovým cukrem (ten můžete nasypat i na náplň).
6. Vložte do trouby a pečte 30-40 minut nebo dokud těsto nezezlátne. Nechte vychladnout na mřížce. Přendavejte opatrně, koláč je opravdu křehký.

galette

20160926_094518-02

 

This Post Has One Comment

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu