Celozrnná galette s rebarborou a lučinou

Celozrnná galette s rebarborou a lučinou

Pokračuju na rebarborové vlně a hned na úvod slibuju, že tenhle rebarborový recept je pro letošek pravděpodobně poslední. Mám v plánu ještě sirup a třešňovo-rebarborovou marmeládu. Sirupů už letos bylo až až a třešní budeme mít snad tolik, že vám z těch receptů bude ještě špatně, tak si marmeládu schováme na příští rok.

Jde vlastně jen o variaci na celozrnnou galette z hlubin mého blogování. Tak jako tak jde o stálici v naší kuchyni. No a pokud jsem nás nechtěla hned na úvod sezony trápit nějakou dusivou bublaninou, byla volba jasná – na stole přistane krásně voňavý, křupavý koláč plný ovoce s přidanou hodnotou. Těsto je velmi univerzální – funguje jak na galette, tak na klasický koláč ve formě. Stejně dobré jsou z něj i sušenky. Pravda, je o něco křehčí, než když použijete čistě bílou mouku, ale my to tak vlastně máme i raději. Jen je třeba myslet na opravdu studené máslo a ostatní suroviny, jinak se s těstem bude špatně pracovat.

Každý den sbírám na zahradě kelímek lesních jahůdek, vonících až k sousedům. Pokud na ně narazíte i vy nebo vám třeba zbylo pár jahod (to se někdy stane?), přihoďte je těsně před pečením do náplně, koláč bude hned barevnější a chuť tak snadno vystřelíte do nebes! Koláč je zároveň poměrně málo sladký, takže jste-li opravdu na sladké, klidně trochu cukru do náplně přihoďte.

Celozrnná galette s rebarborou a lučinou

8 porcí, 1 hodina 20 minut + odležení těsta

těsto • celkem 200 g mix celozrnné a hladké mouky (v poměru, jaký vám vyhovuje – použila jsem 2:1 ve prospěch celozrnné mouky) • 135 g studeného másla • 25 g třtinového cukru • 1 žloutek (bílek si nechte na potření)
náplň • 120 g lučiny • 80 g bílého jogurtu •1 vejce • 2 – 5 lžic bezového (nebo javorového) sirupu • 300 g rebarbory • 2 lžíce cukru muscovado • třtinový cukr a sekané mandle na posypání • volitelně: hrst (lesních) jahod

1.V rychlosti, nejlépe v robotu (nechcete-li špinit mašinu, postačí i studené prsty nebo příborový nůž) připravte těsto – prosátou mouku, kostičky másla a cukr několika pulzy promixujte, dokud nebude vypadat jako drobenka. Poté přidejte žloutek a 2 lžíce ledové vody. Mixujte, dokud těsto v robotu neutvoří hroudu. Trvá to jen pár vteřin. Zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v lednici, ideálně přes noc, v nouzi postačí hodina.
2. Mezitím si připravte rebarboru – nakrájejte ji na zhruba centimetrové plátky, prosypte cukrem muscovado a nechte 20 minut odležet.
3. Lučinu smíchejte s jogurtem a vejcem, doslaďte dle chuti sirupem.
4. Předehřejte troubu na 190°C.
5. Vychlazené těsto rozválejte do kruhu o průměru cca 30-35 cm. Jste-li pečlivější, než já, zarovnejte okraje. Není to ale třeba, koláč pak alespoň získá rustikální vzhled. Nebudete potřebovat žádnou formu.
6. Směs lučiny a jogurtu naneste na střed vyváleného těsta a nechte zhruba 5 centimetrů volný okraj.
7. Navrstvěte na jogurtovou náplň rebarboru (bez šťávy, kterou pustila) a jahůdky, pokud máte a okraje těsta přes náplň přehněte.
8. Okraje potřete bílkem a posypte třtinovým cukrem a mandlemi.
9. Vložte do trouby, pečte 30-40 minut nebo dokud těsto nezezlátne. Nechte vychladnout na mřížce. Přendavejte opatrně, koláč je opravdu křehký.

 

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu