Čas v kuchyni · Slané a do ruky

Celozrnné bagely

S obrovskou radostí rozšiřuji seznam splněných položek z kuchařky, o které jsem vám psala minule. Nekonečný soupis chlebů, pečiva a dezertů doplnily bagely. Ty jsem až dosud pekla podle jiného receptu a tenhle mě vážně baví.  V původním seznamu surovin je použita pouze bílá mouka, chtěla jsem jim však dodat něco navíc. Proto jsem část mouky nebojácně nahradila celozrnnou a udělala z nich svačinu, která je o něco zdravější a prospěšnější.

celozrnné bagely

Vincent byl tímhle kuchyňským tvořením více než nadšený, proto jsou ty naše pěkně šišaté, ale co už. O to domáčtěji vypadají, ne? Pokud chcete ty své perfektně kulaté, vhazujte je do rendlíku ideálně po jednom, protože při vaření dost nabydou a rády se pak deformují. Z uvařených pořádně oklepte vodu a počkejte, až mírně vychladnou, abyste na nich místo efektního potření nevytvořili vrstvu míchaných vajíček. Semínka volte dle libosti, náplně taktéž. Ať je léto nebo zima, respektujte sezonu a plňte je tím, co je zrovna v nejlepší kondici.

celozrnné bagely

Celozrnné bagely

9 ks, 40 minut + 1 hod 40 min kynutí a odpočívání

325 g světlé chlebové mouky  175 g celozrnné mouky 10 g + 5 g soli  20 g cukru  7 g čerstvého droždí  240 ml vlažné vody  1 lehce prošlehané vejce + 1 na potření  různá semínka na posypání

1.V menší misce smíchejte obě mouky s 10 g soli a cukrem. Odložte stranou.
2. Ve větší míse rozmíchejte droždí s vlažnou vodou, dokud se zcela nerozpustí, poté zašlehejte vejce. Do této směsi vsypte mix mouky, soli a cukru a dobře promíchejte. Zakryjte na 10 minut.
3. Po 10 minutách těsto uhněťte (je možné využít hnětací hák robotu) a opět zakryjte utěrkou a odložte stranou. Tento krok ještě 2x zopakujte.
4. Po pořádném propracování zakryjte opět utěrkou a nechte kynout hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.
5. Z vykynutého těsta vymáčkněte pěstí přebytečný vzduch a rozdělte jej na 9 stejných dílů. Z těch vytvarujte kuličky. Střed každé z kuliček prstem propíchněte a roztahujte, dokud nevznikne pravidelný otvor. Takto připravené bagely zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
6. Mezitím si dejte v širším hrnci vařit vodu se zbylou solí. Do vroucí vody vložte 3 – 4 bagely a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Poté obraťte a vařte dalších pár minut (cca 3 – 5). Vyjměte děrovanou naběračkou a odložte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte chvíli vychladnout a potřete rozšlehaným vajíčkem.
7. Troubu předehřejte na 250°C, na dno trouby vložte starý plech a připravte si sklenici vody.
8. Potřené bagely posypte semínky dle libosti a vložte do trouby. Po vložení bagelů nalijte na plech na dně trouby vodu, rychle troubu zavřete a teplotu stáhněte na 200°C. Pečte 15 – 20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

celozrnné bagely

One thought on “Celozrnné bagely

Mám k tomu co říct