Právě si prohlížíte Celozrnné houstičky s hovězím ragú

Celozrnné houstičky s hovězím ragú

Máte svoje kuchyňské sny a přání? Taková kuchyň snů může být ve vašich představách jakákoliv. Plná dřeva nebo mramoru, drahá jako ďas nebo dokonalá už jen proto, že jste si ji zvládli vyrobit sami. Sterilně čistá nebo otlapkaná malými ručičkami na místech, která by vás ani nenapadla a objevíte je až po letech. O vzhledu té naší vysněné žádné konkrétní představy nemám, ale pocit, ten je naprosto přesný a už roky se nemění. Kuchyň je pro mě srdcem domova, musí lákat k velkému množství času v ní stráveném, bude náručí, ve které se budou léčit všechny bolístky světa a čistit odřená kolena z tajných průzkumů.

kitchen aid

Ale jednu věc, tu jsem vysněnou měla a stále ještě mám. Takovou, u níž mi Honza již několik let říká „tak jo, až jednou, strašně rád“. A já vím, že nelže. KitchenAid. Vím, že jsem jednou z mnoha a není se čemu divit, je to legenda. Ferrari mezi kuchyňskými pomocníky. A tak, když mi v mailu přistála nabídka na to si robot po nějakou dobu vyzkoušet, neváhala jsem ani minutu.

kitchen aid

Léto je obdobím cestování. A ať již trávíte s rodinou hodiny v autě či ve vlaku, tak slyšíte z vedlejších/zadních sedaček co deset kilometrů buď větu „asi budu zvracet“ nebo „mám hlad!“. S tím prvním si sama nedovedu poradit dodnes, na druhý problém přináším řešení o pár řádků níž. Je zvykem míchat hovězí ragú (netroufnu si jej nazvat boloňským, protože to originální vyrábím trochu jinak) spíše do těstovin, ale v podobě malé taštičky vonící bylinkami je snad ještě lepší. Houstičky se dají jíst i studené a doporučuji rovnou upéct dvojitou dávku, protože jestli jedete od západu až na Moravu, dojdou vám už někde za Prahou.

celozrnne housticky

Celozrnné houstičky s hovězím ragú

8 porcí, 1 hodina 20 min + kynutí

ragú • 500 g mletého hovězího masa (ideálně krk) • 2 mrkve (na drobné kostičky) • 1 celerový řapík (na drobné kostičky) • 1 mladý pórek (na drobné kostičky) • 1 stroužek česneku (drcený) • 1 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku (v tubě) • 1 plechovka krájených rajčat • sůl & pepř • olivový olej
těsto • 350 g chlebové mouky (špaldové) • 150 g celozrnné mouky (špaldové) • 25 g čerstvého droždí  270 ml vlažné vody  3 lžíce olivového oleje  1 lžička soli  100 g strouhaného parmazánu  sušené oregano  vejce na potření

Ragú

1.Na oleji nechte opéct zeleninu, dokud není měkká. Poté přidejte maso a opečte jej.
2. Až maso kompletně změní barvu, přidejte rajčatový protlak, rajčata a půl hrnku vody. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a za občasného promíchání vařte přiklopené zhruba 45 minut. Po této době sejměte pokličku a vařte ještě tak dlouho, dokud se nevypaří veškerá tekutina.
3. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.

Těsto

1.Mezitím, co maso chladne, připravte si těsto. V míse robotu smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zalijte jej částí vlažné vody a vmíchejte trochu mouky. Nechte vzejít kvásek (trvá to cca 10 minut).
2. Poté vmíchejte zbylou vodu, sůl a olej a pomocí robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké nelepivé těsto.
3. Nechte kynout zhruba hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na obdélník zhruba o velikosti 50 x 30 cm, rozetřete na něj ragů, posypte strouhaným parmazánem a sušeným oreganem.
5. Stočte do žížaly a nakrájejte na kolečka o šíři 3 – 4 cm. Klaďte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 15 minut dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na 200°C.
6. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, případně posypte černým kmínem a dejte na cca 20 minut péct.

Tohoto krasavce mi na nějakou dobu poskytli ze společnosti AP Servis a já jej (i pro vás) zkusím otestovat co to půjde. Budete-li chtít znát moje dojmy, napište do komentářů, abych věděla, zda se do toho mám pustit 🙂

celozrnne housticky

celozrnne housticky

celozrnne testo

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..