Včera jsme měli rodinný den. Totálně rodinný. Díky počasí za okny to ani jinak nešlo. Zavřeli jsme se doma, váleli se po zemi, jezdili s autíčky, koukali na pohádky, četli a dlabali dýni. A mně bylo krásně. Vincík měl jeden z těch zázračných dnů, při kterých jsme si řekli, že by nám více dětí nevadilo, že takhle by to šlo. Asi třetí takový den v životě. Podzimní zázrak.
Po dlouhých letech jsem koupila dýni, kterou můžu vézt společně s nákupem v tašce. Takovou, která nemusí mít vyhrazené speciální sedadlo v autě a být „připoutaná“, protože jinak by auto nadávalo, že si zahrávám se životem svých spolucestujících. Takovým dýním jsme říkali paní Wilsonová a před vchodem mého květinářství se dokonale vyjímaly. Pěstovala mi je babi a byly opravdu monstrózní, veliké jako Vincent. Tahle doba je už pryč, nikde nic nevystavuju, nevážu ani neprodávám a jsem v tomhle proto skromnější 🙂 I tak nás ta mrňavá dýně zabavila na několik hodin. Vincík vytahoval semínka, Honza bouchal kladívkem do vykrajovátek a já kreslila, řezala a vrtala. Mezitím se mi asi 13x vybila vrtačka. A já, aniž bych to nahlas zmínila, uvnitř doslova tála. Vybavily se mi večery, které jsme takhle trávili s mými rodiči. Prostě jsme byli spolu, něco tvořili, nekoukali do telefonů ani na televizi. Poslouchali jsme rádio nebo kazety, seděli v rohu v kuchyni a bylo nám fajn.
Recept na celozrnné těsto je přesně tím, co v kuchyni můžete dělat společně. Děti vyberou semínka, která do těsta nasypou, a pak už se můžete jen královsky bavit u tvarů, které vytvoříte. V příštím článku vám ukážu, na jaké podzimní koláče můžete tohle těsto využít, teď už ale jen zapojte fantazii, vyhraďte si společné odpoledne nebo večer a jen tak si tvořte ty nejbláznivější věci, jaké vás jen napadnou.
Celozrnné kynuté těsto se semínky
na dva malé koláče, 10 minut + hodina kynutí
• 20 g droždí • 150 g celozrnné mouky • 200 g hladké špaldové mouky • 1 vrchovatá lžička třtinového cukru • 2 lžíce olivového oleje • 3 lžíce drobných semínek (chia, sezam, mák…) • 170 – 200 ml vlažné vody • 1/2 lžičky soli
1.Nejprve připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky, zalijte částí vody, přidejte cukr a lžíci mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít. Trvá to cca 10 minut.
2. Poté ke kvásku přidejte zbylou vodu a všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto. Utvořte bochánek, dejte jej do olejem vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout do dvojnásobné velikosti. To trvá cca hodinu.
3. Těsto využijte na různé slané koláče, drobné pečivo nebo jako základ pro zdravější pizzu. V případě drobného pečiva pečte na 180°C, pizzu na 220°C.
Pingback: Podzimní koláče - dýně & bylinky nebo květák & jablka • Tvoříme domov
Pingback: Skořicové šneky s karamelovými jablíčky z podmáslového kynutého těsta
Pingback: Trhací chléb s bylinkami a semínky • Tvoříme domov