Právě si prohlížíte Celozrnný dýňový chlebíček

Celozrnný dýňový chlebíček

Přišla zima. A krásná! A my na ní tradičně nebyli připravení. Přesně jako silničáři. Zimní bundu, boty i všechno ostatní jsme sice měli, ale že by se v tom dalo chodit do sněhu, to ani náhodou. Asi vás nepřekvapí, že sehnat teď něco jako oteplováky a pořádné zimní boty není nic jednoduchého.

Nevím, možná jsme si mysleli, že nám Vendelín vydrží celou zimu v kočárku. Hezky si jezdit, kochat se a užívat si to (neznám nikoho, kdo by to tak neměl – akorát nikomu není kolem roku a nemá energii celé dostihové stáje). Byli jsme pěkně hloupí. Nedávno se z kočárku začalo vyskakovat. Nohy už synkovi slouží skvěle, a tak ho prostě nebaví jen tak sedět a civět. Jenže s chůzí je to ještě horší. Cestu z bodu A do bodu B neuznává. Existuje u něj pouze varianta z bodu A přes bod A1, A2, A3…A68…A135 do bodu B. Pod bodem A35 si můžete představit třeba kanál, který se musí olízat. Bod A93 je zmrzlý psí bobek, který je vážně zajímavý. A takhle vám může fantazie pracovat dál (ať vymyslíte sebevětší blbost, náš syn jí pravděpodobně už vyzkoušel).

No nic, konečně se mi z útrob obchodu se skvělou „slevovou akcí“ podařilo vydolovat nepromokavé kalhoty, ba i botičky! Kalhoty nesnáší. Mají totiž kšandy. Kšandy omezují. Vendelín se nenechá omezovat. Boty se zase přes tlustého beránka nedají navléct i když jsou asi o čtyři čísla větší. Rukavice ještě nemáme, nosí vlněné. Ty, na které se nalepí všechen sníh, kterého se dotkne.

Oblékání teď netrvá tradiční půlhodinu, ale skoro jednou tolik. Když už (všichni notně splavení) vyrazíme ze dveří, začne Vinca aplikovat svůj systém chůze popsaný výše. Když ho to přestane bavit, do sněhu si lehne. A leží. A kouká. Případně řve, protože si do sněhu lehl obličejem napřed. Pro jistotu to udělá znovu (pětkrát).

Je to radost! Z téhle dovolené se asi ještě pár let budu zotavovat 😀

Celozrnný dýňový chlebíček

8 porcí, 1 hod 20 min

drobenka • 30 g rozpuštěného másla  65 g čirokové mouky  1 lžíce třtinového cukru  2 lžíce kokosového cukru • 1/2 lžičky koření pumpkin spice (nebo skořice, perníkového..)  špetka soli
těsto • 350 g strouhané dýně (tip níže) • 85 g jablečného pyré  2 lžíce řepkového oleje  70 g kokosového cukru  40 g cukru muscovado  2 vejce velikosti L  1/2 lžíce vanilkového extraktu  160 g mouky (např. mix čirokové a pohankové)  80 g celozrnné špaldové mouky  2 lžičky pumpkin spice  1 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů  1/2 lžičky soli • hrst vlašských ořechů

1.Nejdříve si připravte drobenku – suché ingredience promíchejte a přelijte rozpuštěným máslem. Pořádně promíchejte a odložte stranou.
2. Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chléb vyložte pečícím papírem. V robotu promíchejte jablečné pyré a olej. Přidejte oba cukry, vejce a vanilkový extrakt. Přisypte strouhanou dýni a promíchejte. Ve vedlejší misce promíchejte oba druhy mouky, koření, pečící prášek a sůl a tuto směs nasypte k tekutému základu v míse robotu. Nakonec zapracujte ořechy.
3. Připravené těsto přendejte do formy, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte 55-60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.
4. Hotový chlebíček nechte chvíli chladnout ve formě a poté jej přendejte na mřížku, aby se nezapařil.

Tip: Dýně – ideální je hokkaido nebo máslová, pokud však máte nějakou, která obsahuje opravdu hodně vody, prostě nastrouhejte o něco větší množství a přebytečnou vodu vymačkejte. • Cukr muscovado – přírodní cukr, který oproti běžnému třtinovému cukru obsahuje vyšší množství melasy a zachová si proto mnoho minerálních látek. Má zároveň výraznější a velmi příjemnou chuť. • Koření pumpkin spice – není nic jednoduššího, než si jej vyrobit doma podle tohoto receptu. • Mouky – přiznám se, že mix čirokové a pohankové mouky jsem použila proto, že jsem vyklízela povánoční zbytky ze spíže, ale když použijete čistě pohankovou nebo čistě čirokovou variantu, bude vše v naprostém pořádku 🙂

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..