Čas v kuchyni · Sladké · Snídaně

Puding z černé rýže se skyrem

Snídani jako z luxusní kavárny si můžete o víkendu vykouzlit i doma. Jako u většiny mých receptů vám stačí pár surovin, díky kterým si poskočíte až k oblakům. A je jedno, jestli jsou nízko jako v posledních dnech nebo nikoliv. Tenhle snídaňový zázrak vás zkrátka vynese do nebes.

Je pravda, že na hektické pondělní ráno to sice není, ale budete-li mít čas, krásně provoníte celý byt kokosem a vanilkou. Jako bonus do sebe vpravíte více antioxidantů než z pořádné hrsti borůvek, doplníte si energii na půl dne a navíc si ještě královsky pochutnáte.

Zakázaná rýže – tak se říká černé rýži, která si svou cestu do našich kuchyní teprve pomalu hledá. Zakázaná se jí říkalo proto, že v dávných dobách si ji dopřávala pouze čínská královská rodina. Rozum napoví, že obsahuje mnohem více zdraví prospěšných látek než běžná bílá rýže. Mezi její zdravotní benefity můžeme s čistým svědomím započíst, že:

  • podporuje imunitu
  • pozitivně působí na hladinu „dobrého“ cholesterolu
  • chrání srdce
  • čistí organismus
  • zlepšuje trávení
  • jak už bylo psáno výše – obsahuje velké množství antioxidantů
  • je, stejně jako ostatní druhy rýže čistě bezlepková…

Puding z černé rýže se skyrem

2 porce, 50 minut + namáčení

80 g černé rýže  250 – 400 ml kokosového mléka (z krabice)  1/2 lžíce kokosového cukru  semínka z vanilkového lusku  1 balení skyru (140 g)  ovoce & semínka na posypání

1.Večer rýži zalijte studenou vodou a nechte do rána namáčet. Zkrátíte tak dobu vaření.
2. Rýži slijte a propláchněte. Zalijte nejprve 250 ml kokosového mléka, přidejte kokosový cukr, vanilku a přiveďte k varu. Na slabém plameni nechte probublávat, dokud není rýže měkká a příjemně krémová. Trvá to 30 – 50 minut. Pokud se kokosové mléko vyvaří, vždy trochu přilijte, aby se rýže nepřipálila.
3. Nechte mírně vychladnout a navrstvěte do sklenic střídavě se skyrem a ovocem. Na závěr posypte semínky.

Mám k tomu co říct