I když v létě zavařuji jako divá, tak se nám pravidelně již před Vánoci stává, že ty nejmilejší palačinkové marmelády prostě dojdou. A líná zimní rána po palačinkách nebo lívancích vyloženě volají. Naštěstí jsem před lety objevila superjednoduchý chia džem. Díky drobným semínkům vyrobíte marmeládu doslova za pár minut a téměř z jakéhokoliv ovoce, které se na tohle hodí. Trvanlivost je samozřejmě velmi krátká, ale můžu vám zaručit, že o zbytek džemu, který z téhle várky vyrobíte, se doma poperete a možná vám ani stačit nebude.
Připravuji jej minimálně jednou měsíčně, z čerstvého i mraženého ovoce. Nejraději si chia džem dáváme do zmíněných palačinek, na snídaňovou kaši nebo čerstvý kváskový chléb (prostě nuda 😀 ). Můžete ovlivnit nejen sladkost, ale i samotnou chuť už jen tím, co do něj přidáte. Ať již budete sladit javorovým sirupem, medem nebo třeba v létě zavařenou šťávou, přidáte koření, bylinky nebo dokonce čokoládu. Fantazii se opravdu meze nekladou a málokdy jej vyrobíte stejný jako naposledy. To je na něm to krásné. Rychlý, snadný, při přípravě odpadá zavařovací akrobacie a při tom minimu práce je superdobrý.
Vánoční chia džem s lesním ovocem
1 sklenička o objemu 300 ml, 5 minut + odležení
• 2 hrnky mraženého lesního ovoce (směs ostružin, malin, rybízu…) • 1 svitek skořice • 1 hvězdička badyánu • 3 hřebíčky • 1 – 2 lžíce sirupu z plodů bezu (nebo javorového sirupu, medu…) • 1 lžíce čerstvé grepové šťávy • 2 lžíce chia semínek
1.Do rendlíku vsypte ovoce a přidejte koření, přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do změknutí a rozpadnutí ovoce cca 5 minut.
2. Stáhněte z ohně, vmíchejte sirup, grepovou šťávu a pořádně promíchejte. Máme rádi málo sladký, a tak dávám jen jednu lžíci sirupu, klidně si však přidejte dle vlastní chuti.
3. Vylovte koření.
4. Zamíchejte chia tak, aby nikde nezůstaly spojené hrudky semínek.
5. Nechte odstát zhruba 5 minut, aby semínka mohla natáhnout tekutinu a džem zhoustl.
6. Můžete ihned podávat nebo uložte do lednice, kde vydrží zhruba 3 dny.