Citronové nanuky s bezem a podmáslím

Citronové nanuky s bezem a podmáslím

Jsem mistr v mražení ovocných přebytků. Díky tomu máme mrazák narvaný všelijakými nanuky a zmrzlinami téměř celý rok. V čem už tak dobrá nejsem, je pravidelné dopotřebování všeho, co otevřu. Když mi z posledního receptu na jahodový cobbler zbylo přes půl krabice podmáslí, šla jsem do sebe a měla hned jasno. Bude extrémně letní zmrzlina!

citronove nanuky

Kdykoliv nás zachvátí nesnesitelná vedra, sahám po citrónové zmrzlině, která je na horko nejlepším lékem. Bohužel jí ne všude umí, a tak občas do kornoutku dostanu něco zvláštně našlehaného, s pořádnou citronovou chemií a velmi poctivou dávkou cukru. Spíš než osvěžení pak cítím, že se přilepím snad i k chodníku.

Na citronové nanuky jsem využila skoro poslední zásobu bezového sirupu, který se mi téměř všechen podařilo rozdat a už znovu nepřipravit (a to jsem se na výpravu chystala třikrát!). Hodně jim to prospělo, příjemně nakyslá chuť nanuků má takový zvláštní letní ocásek. To mě baví!

Vím, že bezový sirup se automaticky nenachází v každé spíži. Pokud je tomu tak i u vás, klidně slaďte jiným domácím sirupem (skvělý bude třeba mátový) nebo obyčejným cukrovým, který jednoduše připravíte svařením cukru s vodou 1:1. A jestli se vám nechce dělat ani tohle, tak prostě slaďte cukrem. Třtinovým, kokosovým…jen pak počítejte, že nanuky nebudou tak hezky bílé (o to však zdravější).

Nanuky jsou díky nízkému obsahu tuku v podmáslí opravdu velmi osvěžující, takové až skoro vodové. Nečekejte jemnou smetanovou zmrzlinu, ale skvělý letní NEhřích ♥ Chcete-li hřích, nahraďte část podmáslí poctivou smetanou.

Citronové nanuky s bezem a podmáslím

12 nanuků, 5 minut + mražení

600 g podmáslí • šťáva z 1 – 2 citronů  kůra ze 2 bio citronů • 5 lžic bezového sirupu (tip níže) • 2 lžíce sekaných pistácií (tip níže)

1. Smíchejte všechny suroviny kromě pistácií, případně doslaďte či dokyselte dle chuti.
2. Do každé z formiček nasypte trochu sekaných pistácií a zalijte je citronovou směsí.
3. Dejte přes noc zmrazit.

Tip: Pistácie na tento recept připravíte snadno – oloupané oříšky spařte minutu ve vroucí vodě, pak slijte a přendejte na suchou utěrku. Pořádným promnutím v utěrce zbavte oříšky slupky a dejte je na pánev. Tam je několik minut za častého míchání pražte, abyste je zbavili přebytečné vody. Nechte vychladnout a nasekejte. • Sirup – ten svůj vyrábím poměrně dost kyselý, stejně tak jako vy máte recept svůj. Než směs nalijete do formiček, ochutnejte, zda je to ono, případně přislaďte nebo dokyselte podle chuti (myslete zároveň na to, že ve zmrzlém stavu nejsou chutě tak výrazné, tak to klidně se sladkostí trochu přežeňte).

This Post Has One Comment

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu