Čas v kuchyni · Sladké

Citrusové biscotti s mandlemi a olivovým olejem

Minule jsem vám psala o tom, čím vlastně biscotti jsou, tentokrát se trochu podíváme na jejich historii. Jak už bylo psáno, pochází z městečka Prato. Původ originálního receptu se datuje do 19. století a stojí za ním tamější pekař Antonio Mattei. V obchodech je můžeme najít také pod názvem cantuccini. V Itálii jsou tradičně prodávány společně s další místní sladkou specialitou, a to sušenkami Bruttiboni nebo Brutti ma buoni, což se dá přeložit jako „ošklivé, ale dobré“. To se mi líbí 😀 Za informace vděčím Wikipedii.

citrusové biscotti

Letos bych nejraději pekla jen a pouze právě tyto a všechny ostatní varianty podobných sušenek. Jsou totiž úžasné nejen k chvíli klidu, ale také jako báječný jedlý dárek, který v celofánovém sáčku vypadá luxusně. Obdarovaný navíc vidí, že jste si dali opravdu práci a takové milé drobnosti jsou nejlepší na světě. Mám takový sen si v průběhu roku nakoupit tuny skleniček, pytlíčků a krabiček a po večerech vyrábět právě takové dobroty, kterými budu při zvláštních příležitostech obdarovávat ty mé nejmilejší ♥ Jaká jsou vaše přání pro radost?

citrusové biscotti

Citrusové biscotti s mandlemi a olivovým olejem

30 ks, 1 hodina

300 g špaldové koláčové mouky (prodává Lidl, případně koláčové hladké – Babiččina volba) • 200 g celozrnné mouky  1 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů  1/2 lžičky sody  1/2 lžičky soli  110 g olivového oleje (1/2 hrnku) • 1 lžička citronové kůry  1 lžička mandarinkové kůry  1 lžíce amaretta  3 vejce  80 g celých mandlí

1.Troubu předehřejte na 180°C.
2. Mandle nasekejte na hrubo.
3. V jedné misce smíchejte suché suroviny (mouky, prášek, soda, sůl), v druhé důkladně promíchejte ty mokré (olivový olej, vejce, amaretto, kůry).
4. Zapracujte suchou směs do mokrých surovin (klidně využijte robot s nástavcem na třené těsto).
5. Z těsta vytvořte váleček (bude se trochu lepit, neděste se) o délce cca 40 cm (tak, aby se vešel napříč na plech). Na plechu jej rozplácněte dlaní na výšku cca dvou centimetrů, posypte mandlemi a ty pořádně zatlačte do těsta, které se tím ještě o něco zploští (zhruba na výšku centimetru a půl a šířku cca 10 cm).
6. Druhou možností je vyrobit válečky dva, sušenek je pak více a mají sympatický malý rozměr 🙂 Těsto jednoduše rozdělte na dva díly, přičemž délku válečku zachováte, jen budou mít zhruba o polovinu menší šířku. Takové máme ještě o něco raději.
7. Vložte na 30 minut do předehřáté trouby (u menších na cca 20 minut, poté kontrolujte) nebo do doby, kdy konce válečku začnou zlátnout.
8. Poté vyndejte, nechte 5 minut odpočinout a zubatým nožem rozkrájejte na dvoucentimetrové tyčinky (viz foto). Ty rozmístěte řeznou stranou dolů na plech a nechte péct dalších 12 (u menších 8) minut po jedné straně. Pak vyndejte, obraťte a po stejnou dobu dopečte i po straně druhé.
9. Hotové sušenky přendejte na mřížku, ať zabráníte dalšímu vysušování. Po vychladnutí uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
10. Podávejte s čajem, kávou, případně dezertním vínem.

Mám k tomu co říct