Už dávno jsem na nás práskla, že jsme závislí na pečené zelenině. Ať je léto nebo zima (zima především), sázím do trouby vše, co mi přijde pod ruku. A tak, když už nenápadně přišel čas chladných dní, vymýšlím samé zahřívací recepty, které nám udělají dobře na těle i na duši. O co máme raději zeleninu, tím spíše nám nechybí maso. Přiznám se (už po několikáté), že jeho příprava mi zas až tak vlastní není. Jenže! Máme Vendelína a ten, jakožto malý človíček, bílkoviny prostě potřebuje. Maso každý den připravit ovšem nedokážu i kdybych se na hlavu postavila a díky tomu, častěji než kdy předtím, máme na stole luštěniny všech možných druhů. Protože taková čočka je prostě zázrak!
Vzhledem k tomu, že můžete zvolit libovolnou zeleninu, je tenhle recept pokaždé jiný. I čočku můžete vyměnit za bílé fazole s rozmarýnem nebo třeba jáhelnou kaši. Uvedený roquefort dětem samozřejmě v raném věku nedávejte. Buď jej pro ně vynechte úplně nebo místo něj použijte čerstvý kozí či ovčí (ten má u nás velký úspěch – nejčastějším slovem posledních dní je kromě „pomiň“ především „sýu“ 😀 ).
Čočka s balsamicovou zeleninou
4 porce, 1 hodina
• 1 střední cibule • 2 stroužky česneku • 2 lžíce olivového oleje • 2 snítky rozmarýnu • 2 hrnky čočky puy • 1 – 1 1/2 litru nesoleného zeleninového vývaru • sůl & pepř • 800 g zeleniny vhodné k pečení (dýně, batáty, řepa, mrkev, cibule…) • 1/2 hrnku jablečného moštu • 1 lžíce medu • 2 lžíce balsamica + na dochucení čočky • 4 lžíce olivového oleje • 100 g roquefortu nebo jiného sýra s modrou plísní
1.Předehřejte troubu na 190°C.
2. V hrnci na oleji osmažte do sklovita cibuli, česnek a na jemno nasekanou 1 snítku rozmarýnu. Poté přidejte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte oheň a dále čočku vařte dle návodu, cca 30 minut. Když je měkká, dochuťte ji solí, pepřem a balsamikem.
3. Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a vložte na plech vyložený pečícím papírem. V rendlíku svařte mošt na polovinu, trvá to cca 5 minut. Stáhněte z ohně, vmíchejte med, balsamico, olivový olej, sůl a pepř. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs.
4. Zálivku přelijte přes zeleninu, přisypte lístky z druhé snítky rozmarýnu, pořádně promíchejte a pečte, dokud není zelenina měkká. Doba pečení záleží na vybraných druzích, péct tak budete 20 – 40 minut.
5. Čočku podávejte s pečenou zeleninou, posypte rozdrobeným roquefortem.