Čoko tvaroh k snídani není žádná věda, je to vzpomínka. Jako malá jsem milovala čokoládový termix, který se změnou výrobního postupu přišel i o svou duši. Vynecháte-li v tomto receptu skořici, hodně se té staré známé chuti přiblížíte. Měli jste a marně vzpomínáte na nějaké své milované kousky z Jednoty? Za mě to jsou ještě griliášové oplatky, které bohužel (a vlastně bohudík) šly taky do kytek.
Recept jako takový vlastně ani receptem moc není. Je to jen rychlá snídaně či dezert, který vás ve své jednoduchosti ohromně překvapí a budete ho chtít dělat pořád. I přesto, že třtinová šťáva je vlastně taky cukr, má k tomu rafinovanému poměrně daleko. Nebudete se tak hned po ránu ládovat něčím, co vám sice na chvilku energii přinese, ale ještě, než dojdete do práce z vás vyprchá do ztracena.
Ráda používám nepražené kakao, protože právě v něm najdete nejvíc živin. Jeho chuť je navíc velmi příjemná. Na první pohled jej poznáte tak, že na rozdíl od toho holandského má krásně světlou barvu a neuvěřitelně voní. Vždy kupuji alespoň půlkilové balení. Na všemožné kuličky, zmrzliny nebo jiné dezerty mám pak pořádnou zásobu.
Čoko tvaroh
2 porce, 5 minut
• 1 vanička tvarohu • 1 vrchovatá lžíce raw kakaa • 1 lžíce kokosového cukru • 1 lžička javorového sirupu • není nutné: 1/4 lžičky skořice • semínka, křupinky, ovoce…
1.Do tvarohu přidejte nejdříve kakao a kokosový cukr (případně i skořici). Rozmíchejte tak, aby byla směs hladká a až poté dolaďte javorovým sirupem. Bude-li na vás málo sladký, klidně pár kapek sirupu přidejte.
2. Rozdělte do dvou misek a posypte čímkoliv, na co máte chuť. Mám vyzkoušeno, že chutná i dětem (často totiž o půlku porce přijdu).