Jestli něco peču opravdu pravidelně, je to domácí granola. Myslím, že by nastala třetí světová, kdyby na lince nestála dóza s něčím, co můžeme každé ráno sypat do jogurtu. Vincent jí říká kafíčko a se zdviženým malíčkem ji do sebe sype z tátova oblíbeného hrníčku minimálně třikrát týdně u pohádky. Připadá si důležitě. Uznejte, mohla bych mu provést takovou věc?
Naší kuchyní už prošel nespočet druhů a příchutí. Bezlepkových, semínkových, s čokoládou nebo jen ovocem, slazených banánem nebo datlemi. Podvědomě se ale stále vracím k jednomu receptu, který obměňuji podle nálady a chutí (téměř vždy je to čokoláda, možná vás to překvapí 😀 ). Už jsem došla tak daleko, že mám několik tajných fíglů, díky kterým se taková na první pohled obyčejná směs vloček dá využít pokaždé jinak. Ten nejoblíbenější vám dnes prozradím.
Čokoládová granola s pistáciemi
1 velká dóza, 40 minut
• 300 g ovesných vloček (ne jemných) • 60 g pistácií • 60 g slunečnicových semínek • malá hrst vlašských ořechů (nemusí být) • 70 g olivového oleje • 100 g medu • 2 přeplněné lžíce datlového sirupu • 1 lžička vanilkového extraktu • 1/2 lžičky skořice • 1/2 lžičky soli • 2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu • 25 g kakaa • 3/4 hrnku (cca 30 g) jáhelných pukanců
1.Troubu předehřejte na 170°C.
2. V rendlíku rozehřejte olivový olej, med, vanilkový extrakt a datlový sirup tak, aby se dokonale smíchaly.
3. Ve velké míse promíchejte vločky, pistácie, slunečnicová semínka, ořechy, skořici, sůl, kakao, jáhelné pukance a kokos. Přelijte do mísy obsah rendlíku a promíchejte vařečkou tak, aby se všechny složky pořádně obalily.
4. Rozprostřete na velký plech vyložený pečícím papírem a vsaďte do trouby. Celkem pečte cca 20 minut s tím, že každých 5-7 minut směs promíchejte, aby se nespálila. Často kontrolujte.
A teď fígl! Po vytažení z trouby máte dvě možnosti. Tou první je směs do vychladnutí občas promíchat. Tím se stane sypkou, jako běžně dostupné granoly a skvěle se tak hodí do jogurtu či mléka. Tou druhou možností je, že vytažený plech necháte vychladnout tak, jak je, bez jakéhokoliv zásahu. Granola v podstatě zatvrdne v jeden velký křupavý plát, který pak můžete rozlámat na libovolně velké kousky. Nosit si je můžete s sebou na cesty nebo na svačinu do práce.
5. V každém případě nechte dokonale vychladnout a poté co nejdříve přendejte do vzduchotěsné nádoby. Granola totiž ráda lapá vzdušnou vlhkost.