Čas v kuchyni · Sladké · Snídaně

Čokoládová granola s pistáciemi & fígl k tomu

Jestli něco peču opravdu pravidelně, je to domácí granola. Myslím, že by nastala třetí světová, kdyby na lince nestála dóza s něčím, co můžeme každé ráno sypat do jogurtu. Vincent jí říká kafíčko a se zdviženým malíčkem ji do sebe sype z tátova oblíbeného hrníčku minimálně třikrát týdně u pohádky. Připadá si důležitě. Uznejte, mohla bych mu provést takovou věc?

granola

Naší kuchyní už prošel nespočet druhů a příchutí. Bezlepkových, semínkových, s čokoládou nebo jen ovocem, slazených banánem nebo datlemi. Podvědomě se ale stále vracím k jednomu receptu, který obměňuji podle nálady a chutí (téměř vždy je to čokoláda, možná vás to překvapí 😀 ). Už jsem došla tak daleko, že mám několik tajných fíglů, díky kterým se taková na první pohled obyčejná směs vloček dá využít pokaždé jinak. Ten nejoblíbenější vám dnes prozradím.

granola

Čokoládová granola s pistáciemi

1 velká dóza, 40 minut

300 g ovesných vloček (ne jemných) • 60 g pistácií  60 g slunečnicových semínek  malá hrst vlašských ořechů (nemusí být) • 70 g olivového oleje  100 g medu  2 přeplněné lžíce datlového sirupu  1 lžička vanilkového extraktu 1/2 lžičky skořice  1/2 lžičky soli  2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu  25 g kakaa  3/4 hrnku (cca 30 g) jáhelných pukanců

1.Troubu předehřejte na 170°C.
2. V rendlíku rozehřejte olivový olej, med, vanilkový extrakt a datlový sirup tak, aby se dokonale smíchaly.
3. Ve velké míse promíchejte vločky, pistácie, slunečnicová semínka, ořechy, skořici, sůl, kakao, jáhelné pukance a kokos. Přelijte do mísy obsah rendlíku a promíchejte vařečkou tak, aby se všechny složky pořádně obalily.
4. Rozprostřete na velký plech vyložený pečícím papírem a vsaďte do trouby. Celkem pečte cca 20 minut s tím, že každých 5-7 minut směs promíchejte, aby se nespálila. Často kontrolujte.

A teď fígl! Po vytažení z trouby máte dvě možnosti. Tou první je směs do vychladnutí občas promíchat. Tím se stane sypkou, jako běžně dostupné granoly a skvěle se tak hodí do jogurtu či mléka. Tou druhou možností je, že vytažený plech necháte vychladnout tak, jak je, bez jakéhokoliv zásahu. Granola v podstatě zatvrdne v jeden velký křupavý plát, který pak můžete rozlámat na libovolně velké kousky. Nosit si je můžete s sebou na cesty nebo na svačinu do práce.

5. V každém případě nechte dokonale vychladnout a poté co nejdříve přendejte do vzduchotěsné nádoby. Granola totiž ráda lapá vzdušnou vlhkost.

granola

Mám k tomu co říct