Právě si prohlížíte Čokoládové biscotti s vanilkou

Čokoládové biscotti s vanilkou

Možná už jste si někdy v cestovatelském zápalu koupili italské sušenky biscotti či cantuccini. S nadšením je otevřeli, kousli, odložili a už nikdy znovu nevzali do ruky, protože jsou prostě příliš tvrdé. To je ale obrovská škoda. Biscotti patří mezi mé nejoblíbenější sladké pečivo, protože není jen tak ledajaké. Nutí vás se zastavit, uvařit si k nim čaj nebo nalít dezertní víno a opatrně je v něm máčet, aby správně změkly. Žádné zběsilé ujídání z pytlíku za běhu do práce. Proto jsem je zvolila pro letošní Vánoce. Svou povahou jsou totiž přesně takové, jaké mají svátky být – pomalé, klidné, sbližující. Ty čokoládové nejsou pro tento rok poslední, to můžu slíbit.

čokoládové biscotti

Mohou být i skvělým jedlým dárkem, přeci jen na tradiční tác s českým cukrovím jsou docela velké. Jestli však chcete letos trochu vybočit ze zajetých kolejí, zkusit něco nového nebo si dokonce najít jiné tradice, jsou čokoládové biscotti ideální. Jak už dobře víte, čokoláda, to je moje ♥ A nejen na Vánoce.

Je pravda, že názvem vás tu trochu mystifikuju, protože samozřejmě existují jen ty jedny jediné pravé bez másla a oleje, pěkně s mandlemi a bílou moukou, z města Prato. No…co si budeme povídat, s máslem je všechno lepší, ne? To už říkala Julia Childová 🙂 V každém případě – chcete-li být puntičkáři, nazývejte tyhle čokoládové pouze sušenkami, my ostatní zůstaneme u biscotti (dvakrát pečené) a nebudeme se za to vůbec stydět. Něco málo k jejich historii vám povím u příštího receptu, chcete?

Čokoládové biscotti s vanilkou

20 ks, 1 hodina

90 g třtinového cukru  30 g cukru muscovado • 85 g másla (změklého) • 2 vejce  120 g špaldové hladké mouky vhodné na koláče (prodává Lidl za 30,-) • 50 g celozrnné mouky • 50 g holandského kakaa • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů  1/2 lžičky soli  špetka mleté vanilky nebo 1 lžička koření Pečení s vanilkou  100 g čokoládových kousků s obsahem alespoň 50% kakaa nebo nasekané hořké čokolády  2 lžíce mandlových plátků

1.Troubu předehřejte na 180°C.
2. Máslo s třtinovým cukrem utřete do pěny a poté po jednom zašlehejte vejce.
3. V menší misce smíchejte cukr muscovado, obě mouky, kakao, pečící prášek, sůl a koření. Tuto směs po částech vmíchejte k máslové směsi tak, aby byla všechna mouka zapracovaná.
4. Poté zamíchejte čokoládové kousky a z těsta (pozor, bude se lepit) vytvarujte zhruba 35-40 cm dlouhý váleček. Ten na plechu posypte mandlovými plátky a zploštěte na výši cca 2 cm (výsledné rozměry budou cca 40×10 cm).
5. Vsaďte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut. Poté vytáhněte a nechte 5 minut odpočívat.
6. Váleček nakrájejte na dvoucentimetrové plátky (budoucí sušenky) a opět je dejte péct do trouby, tentokrát na 7 minut.
7. Po uplynulé době vyndejte plech, sušenky všechny obraťte a pečte ještě 5 minut z druhé strany (odtud pochází název biscotti – dvakrát pečené).
8. Nechte vychladnout na mřížce a přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Čokoládové biscotti podávejte s čajem nebo kávou.

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..