Čas v kuchyni · Sladké

Čokoládové knoflíky se supersnadným krémem

Na složité vykrajování, promazávání a zdobení mě moc neužije. Ráda vidím rychlé a snadné výsledky a brzy ztrácím trpělivost, pokud se s něčím vyloženě patlám a výsledek se ani zdaleka nepřibližuje představě. Hodně muziky za málo peněz slibují přesně tyhle malé sušenky. Když se u nás pekly poprvé, měla jsem takovou rýmu, že kromě toho, že jsem necítila ani zlomek vůně, která se prý linula z trouby, mě absolutně opustila i chuť. Podle všeho to byla obrovská škoda, jelikož z pěti vzorků, které jsem dávala ochutnávat napříč blízkými, vyhrály čokoládové knoflíky na celé čáře.

čokoládové knoflíky

Těsto je hotové za pár minut, krém za ještě výrazně kratší dobu. Důlky do sušenek s nadšením vytvoří děti, a pak už se jen čeká. Na to, až konečně vychladnou a vy je budete moci naplnit křupavými mandličkami, které schováte pod sladkou čepici z krémového sýra a javorového sirupu. Jediná jejich nevýhoda, s ohledem na (ne)trvanlivost krému je ta, že je nemůžete dlouho skladovat a je lepší je sníst opravdu během chvilky (případně krém schovávat připravený v sáčku v lednici a vždy si za běhu pár kousků naplnit, přesně tak, jako jsme to dělali my). Abych však pravdu řekla, těch 30 kousků vydrželo dva dny. Ehm. Vánoce, no!

Čokoládové knoflíky s krémem z krémového sýra

30 kousků, 50 minut + odležení těsta

125 g másla  90 g třtinového cukru  90 g 85% čokolády  špetka mleté vanilky  1 žloutek  100 g hladké mouky  50 g celozrnné mouky  25 g kakaa  1/4 lžičky skořice  špetka soli  100 g krémového sýra (např. Philadelphia) • 1 lžíce javorového sirupu  2 vrchovaté lžíce sekaných mandlí

1.Nejprve si připravte těsto – máslo nechte v robotu šlehat s cukrem, pěkně do pěny. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte mírně vychladnout. Vanilku, obě mouky, kakao, skořici a sůl prosijte do mísy a odložte stranou.
2. K vyšlehanému máslu s cukrem přidejte žloutek, rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Po částech přidávejte moučnou směs a vypracujte těsto. V tomhle případě je lepší suroviny přidávat do mísy robotu, protože těsto je poměrně lepivé. Robot opatřete nástavcem na třená těsta.
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice. Mezitím si připravte náplň – krémový sýr jednoduše ušlehejte s javorovým sirupem a odložte do ledničky. Sekané mandle opraže nasucho na pánvi.
4. Troubu předehřejte na 170°C. Z odleželého těsta tvarujte malé kuličky (o velikosti vlašáku) a dávejte v rozestupech na plech. Do každé kuličky pak palcem promáčkněte větší důlek.
5. Pečte cca 10 – 14 minut (kontrolujte). Poté nechte pár minut chladnout na plechu. Kompletně vychladnout je nechte na mřížce.
6. Do každého důlku nasypte pár drobečků pražených mandlí. Krém si připravte do cukrářského sáčku a naplňte jím důlky tak, abyste úplně zakryli mandle. Čokoládové knoflíky spotřebujte rychle, případně uchovejte krém v lednici a plňte vždy jen tolik kousků, které v krátké době sníte.

Mám k tomu co říct