Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

Děti jsou zvláštní. Dokáží se smát tomu, že projede auto, a pak zase jiné na druhou stranu. Rozesměje je, že teče voda z kohoutku, a pak zase, že ne. Vendelín je stvoření vážnějšího typu. Jeho smysl pro humor je totiž o něco propracovanější. Hlasitého smíchu je u něj jako šafránu, baví se jinak.

Asistent/ochutnávač/záškodník/animátor. A koláč 🙂

Jeden z jeho posledních kousků je takový, že… Nějakou dobu se snažím začít vstávat opravdu brzy. V pět ráno. Ještě za tmy, kdy je svět kolem absolutně tichý. A proč? Abych na sebe (tzn. na úklid/žehlení/a ano, v neposlední řadě čtení/tvorbu/malování/jógu/…) měla víc času. Dny totiž nejsou nafukovací a kde jinde brát, že? Musím říct, že je to maso. Světlo budíku je v tu dobu tak příšerně zářivé, peřina vyhřátá a okolní vzduch chladný. Posledních pár dní to však jde zvláštně snadno. Je to prima a vlastně i trošku děsivé – těšit se zase na ráno. Důvod, který nechci moc přiznávat je samozřejmě i ten, že potřebuji mít před dítkem náskok. Probrat se, zkulturnit se (zuby/záchod/tepláky, to je moje uniforma) a dostat se do mateřské formy, než se probere on. Zářivé světlo je totiž o něco příjemnější než hlasitý řev a skákání po hlavě.

20161021_104330-01

Hezky potichu se protáhnout, uvařit si čaj, splnit pár restů a zasednout k snídani. Moc hezký pocit, mít hodinku a půl. Jen tak, zadarmo. Už už jsem se dostávala do toho pěkného rozpoložení, že „ha, to koukáš, co? Máma v pohodě, vidí na Tebe, vlasy jí netrčí všude a dokonce se usmívá…“, ale to by nebylo, aby u nás nenastalo nějaké ALE. Vendelínovo ALE. On totiž klouček začal vstávat v 5:30. Tohle jsou ty jeho humory.

A co vy? Taky máte doma takové vykuky?

20161021_125734-01

Čokoládový koláč s hruškami a frangipane

8 porcí, 1 hodina + chlazení těsta

těsto • 150 g změklého másla  110 g cukru  1 celé vejce  1 žloutek  150 g hl. mouky  100 g celozrnné mouky  2 lžíce kakaa • špetka soli
náplň • 100 g mletých mandlí  80 g třtinového cukru • 100 g změklého másla  2 vejce • 1 lžíce amaretta • 30 g mix rýžové mouky a kukuřičného škrobu (2:1) • 1 vrchovatá lžíce kakaa  hrst sušenek amaretti (drcených) • 9 malých hrušek nebo 3 velké (oloupané, jádřinec vykrojený)

1.Nejprve si připravte těsto – v robotu společně utřete máslo s cukrem a špetkou soli. Poté přidejte vejce a žloutek. Do směsi vmíchejte obě mouky a kakao. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
2. Mezitím můžete vyrobit náplň – v mixéru s nožovým nástavcem společně prožeňte mandle a cukr, dokud nedosáhnete jemnější konzistence a dokonalého promísení obou surovin. Vetřete máslo, poté po jednom přidejte vejce a lžíci likéru. Postupně přidávejte směs suchých surovin (mouka, škrob, kakao) a dál promíchávejte. Nakonec přidejte drcené sušenky. Odložte stranou.
3. Pokud již nemáte očištěné a přichystané hrušky, udělejte to právě teď. Oloupané můžete odkládat do misky s vodou a pár kapkami citronové šťávy, aby neměnily barvu. Použijete-li velké hrušky, je dobré každou polovinu nakrájet do vějířku, lépe pak natáhne okolní chutě.
4. Toubu předehřejte na 180°C. Mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie vyválejte těsto, aby se nelepilo k desce a válečku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm. Rozetřete náplň a v rozestupech rozložte a mírně zatlačte hrušky.
5. Pečte zhruba 40 minut, náplň hezky vyběhne. Koláč nechte vychladnout a pokud chcete, poprašte jej moučkovým cukrem.

20161021_130342-01

20161021_125749-01

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu