Tak. Sem tam přijde den, kdy je třeba se obsypat cukrem, tukem a vším, čím byste se obsypávat rozhodně neměli. Máte to stejně? Taky potom zblajznete vše, co vám přijde pod ruku a nehledíte na to, jak vám později bude a co jste do sebe dostali? No. Asi jsem blázen, ale na tohle hledím i když mi je ouvej.
Croque monsieur je úžasná francouzská s prominutím čuňárna, jež je dokonalým ztělesněním pojmu „comfort food“. Chléb, sýr, máslo a další sýr. Jenže! Když si na tohle upečete vlastní chléb, což je samo o sobě terapií, navíc přidáte v originálním receptu nepřípustné věci jako ředkvičky a pažitku, hned je vám o něco líp na duchu. I přesto, že boříte zažité tradice, což je samo o sobě velkým hříchem.
Recept na tenhle chléb je z kuchařky Slané pečení od Apetitu. Mírně jsem si ho poupravila (celozrnná mouka a tak) a je to úžasná věc, na hony vzdálená těm toustovým cihlám z některé z Andrejových pekáren. Funguje s máslem a marmeládou stejně dobře, jako se sýrem a šunkou. Do toho se rozhodně pusťte 🙂
Panují boje o to, s čím je tahle dobrota lepší a ta správná. Jedni jsou zastánci toustového chleba, který je pro ty druhé absolutně nepřípustný. Pevně si totiž stojí za chlebem kváskovým. Tentokrát vám přidávám recept na první variantu, sami pak můžete vyzkoušet, která je tou lepší pro vás.
Croque monsieur & domácí chléb
4 porce + 1 velký bochník, 40 minut + kynutí
chléb • 15 g čerstvého droždí • 250 ml (bezlaktózového) mléka • 40 g rapadury/panely/třtinového cukru • 10 g soli • 70 g másla • 1 vejce • 350 g špaldové chlebové mouky • 150 g špaldové celozrnné mouky • vejce na potření
náplň • 7 lžic másla • 1 lžíce jemně mleté celozrnné mouky • 180 ml (bezlaktózového) mléka • sůl & pepř • 4 poctivé plátky dobré šunky (nejsou-li velké a poctivé, použijte jich klidně 8) • 4 silnější plátky + 2 lžíce sýra (gruyére, morbier nebo comté) • ředkvičky • pažitka
CHLÉB
1. Rozdrobené droždí zalijte trochou mléka a rozmíchejte se lžící mouky. Nechte vzejít kvásek, trvá to cca 10 minut.
2. V míse lehce promíchejte cukr, sůl, máslo a mléko. Po jednom zašlehejte vejce, přidejte kvásek a mouku. Vypracujte hladké těsto. Robotu to zabere zhruba 10 minut, rukou už je mi líto teď (počítejte s minimálně 20 minutami).
3. Hotové těsto vyklopte na vál a ještě jednou pořádně propracujte. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.
4. Z vykynutého těsta vytvarujte váleček, který se vám na délku vejde akorát do chlebové formy o rozměrech cca 30 x 10 cm.
5. Troubu předehřejte na 220°C a mezitím nechte bochník dokynout (cca 15 minut). Potřete vajíčkem a můžete posypat semínky.
6. Vsaďte do trouby, kde se bude péct zhruba půl hodiny (pokud by se vám shora brzy připaloval, přikryjte chléb alobalem).
7. Hotový chléb vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
NÁPLŇ
1. Připravte bešamel: v rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla a vmíchejte mouku. Nechte zpěnit a ještě minutu míchejte. Zalijte nejprve třetinou mléka, pořádně rozmíchejte, aby se neudělaly pucky a poté dolijte zbytkem mléka a promíchejte. Za stálého míchání vařte zhruba 5 minut. Stáhněte z ohně a dochuťte špetkou soli a pepře.
2. Připravte si 8 slabých krajíců chleba a každý z nich bešamelem potřete.
3. Na polovinu krajíců dejte po plátku sýra a šunky a přiklopte zbylými potřenými krajíci.
4. Aby toho nebylo málo, tak si rozpusťte zbylé máslo a tím sendviče zhusta potřete všude, kde to jde.
5. Buď můžete takto připravené sendviče opéct z obou stran na pánvi (hezky zakryté alobalem a zatížené, aby teplo pracovalo) a nebo, a to je příjemnější varianta, dát je všechny na kontaktní gril, který pracuje shora i zespoda zároveň.
6. Když jsou chleby krásně opečené a křupavé, zasaďte své štíhlé linii smrtící ránu strouhaným sýrem, kterým posypete každý sendvič svrchu. Ty pak ještě dáte pod gril zapéct, aby se sýr krásně roztekl. My doma až tak daleko nezacházíme. Přiznám se, že tenhle poslední krok buď vynechám úplně nebo dám sýra jen trošičku.
7. Vždy doplňuji hromadou zeleniny, která je zrovna v sezóně. V tuhle chvíli právě ředkvičkami a pažitkou, která všechny ty kalorie trochu zkrotí 🙂