Léto je na mě prostě zbytečně horké období. Ale dary, které přináší, společně s prázdninovou atmosférou miluju. Toulání lesem a sběr všeho možného, co rázem přistane na talíři nebo v koláči. A jako mámu mě neméně těší snadné a rychlé převlékání záměrně politých triček, přebalování pod stromem a oblékání ve zrychlené verzi.
Koupit ostružiny v krámu je jedna věc. Snadná, poměrně drahá a na pohled až umělohmotně krásná. Naopak dojít si na ně do lesa je úžasné dobrodružství, které vám kromě končetin poškrábaných od ostružiní přinese spoustu společných zážitků, strašidelně fialové prstíky a takové množství vitamíny nadupaných plodů, které jen unesete. Nejlepší je zobat je jen tak, ale když už jich mám tolik, napadají mě stovky receptů, do kterých by se ostružiny daly zakomponovat. Často mi ale jde hlava tak kolem, že skončím u něčeho nudného, jako je koláč na plech na poslední chvíli, protože přemýšlím tak dlouho, až se mi skoro zkazí 😀
Tentokrát první várka černočerných drahokamů neplánovaně padla hned na dva úžasné recepty. Ten první byl jasný a najdete jej níže. K druhému se již tradičně váže rodinná historka, která si zaslouží archivovat. To si takhle přijedeme z nákupu chvíli po tom, co se Vendelín v autě schválně zlil pitím a po zbytek cesty domů plakal, že je mokrej (běžně praktikovaná logika). Tenhle průšvih chtěl vyžehlit tím, že mi pomůže a „ponese jogurt“. Než jsem vyndala nákup, už vidím ve vzduchu sněhobílé ručičky a rychlé a hlavně nenápadné záchranářské pohyby. Jasně, třískl s kyblíkem jogurtu o zem, ten se samozřejmě vylil na chodník a ten chudák ho chtěl v záchvatu spořivosti sníst. Tak statečně jedl, dokud nepřiběhla máma fúrie. Pozůstatky kyblíku i s obsahem jsme hodili do pytlíku a doma z něj vyrobili luxusní zmrzlinu s ostružinami a višněmi. Kéž bych si v tom vzteku zapamatovala recept 😀
Crostini s ostružinami a ricottou
2 porce, 15 minut
• 2 krajíce dobrého chleba • 150 g ricotty (použila jsem ovčí) nebo mladého kozího/ovčího sýra • 1 avokádo (nemusí být) • 1 hrnek ostružin • 1 lžička tymiánových lístků • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžička medu • 1 lžička vanilkového extraktu • 1 lžíce piniových oříšků nebo mandlových plátků • kůra z bio citronu nebo limetky • vločková sůl
1.Krajíce chleba opečte na grilu nebo pánvi.
2. Mezitím si připravte ostružinový přeliv – svařte ostružiny, tymián, citronovou šťávu, med a vanilkový extrakt. Odložte stranou a nechte mírně vychladnout.
3. Piniová semínka nasucho opražte na pánvi.
4. Na krajíce chleba dejte nadrobený sýr, případně na slabé plátky nakrájené avokádo, přelijte ostružinami, zasypte citrusovou kůrou a dle chuti posypte pár zrnky soli.