Crumble bez lepku

Crumble bez lepku

Tolik sněhu za poslední roky nepamatuju. U vytržení je naštěstí i Vendelín, který nadšeně objevuje vše, co mu život přináší. Ničeho se nebojí, do všeho jde po hlavě. Že je sníh mokrý a studený? No a? Klidně do něj skočí čepicí napřed a pořádně se vyválí. Všichni bychom si měli z dětské radosti vzít alespoň malý příklad.

Tak jsme si u kamarádky vyprosili sáňky a křižujeme město sem a tam, testujeme všechny kopce, na které natrefíme, skáčeme ve sněhu a užíváme si zimu plnými doušky. Někdy doslova – to když chce babička předvést vnoučeti, jak se dělá andělíček a celého človíčka zahází sněhem. To sníh ochutná, poválí na jazyku, prohlásí, že „ňam“ a veselí se dál.

Každý den tak sušíme dokonale promočené rukavice, zahříváme studené nožičky, mažeme mrazem zrůžovělé tváře a marně se snažíme dostat Vendelína zpět do teplého pohodlí fusakem vystlaných sáněk. Domů pravidelně dorážíme totálně promrzlí, je proto třeba tělo příjemně zahřát. Jak jinak než voňavým a krásně křupavým horkým crumblem.

Tento recept je neskutečně variabilní – ovoce můžete použít dle libosti (výborné jsou hrušky se švestkami), pokud používáte pouze čerstvá jablka nebo hrušky, je lepší je předem podusit, aby pěkně změkly. Skořici můžete nahradit perníkovým kořením, využít můžete pumpkin pie spice… Vločky nemusí být nutně bezlepkové. Pohanku a kokos vyměňte za ořechy. K ovoci přidejte sušené brusinky. Fantazii se meze nekladou a díky tomu můžete pokaždé vytvořit úplně jiný recept. Výborný je jen tak samotný, s jogurtem chutná k snídani a otužilci přidají k horkému crumblu vanilkovou zmrzlinu.

Crumble bez lepku

6 porcí, 1 hodina

 4 hrnky ovoce (klidně mraženého – použila jsem švestky, jahody a mango)  1 jablko  hrst borůvek  50 g + 2 lžíce kokosového cukru  110 g másla  30 g datlového sirupu • 130 g bezlepkových vloček  100 g pohankové mouky  1 lžička skořice  2 lžíce strouhaného kokosu  2 lžíce loupané pohanky  špetka soli

1.Troubu předehřejte na 160°C. Ovoce pokrájejte a vložte do pekáčku, kde vše promíchejte se 2 lžícemi kokosového cukru. Vložte na pár minut do rozehřívané trouby, aby mražené ovoce povolilo a prohřálo se.
2. Mezitím v rendlíku rozpusťte máslo, datlový sirup a cukr. Stáhněte z ohně. Poté přidejte směs vloček, mouky, soli, skořice, kokosu a pohankových krup. Pořádně promíchejte a navrstvěte na ovoce v pekáčku.
3. Pečte zhruba 40 minut nebo dokud nebude povrch pěkně zlatavý.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu