Cuketové pesto – a přebytky vezmou za své!

Cuketové pesto – a přebytky vezmou za své!

Cuketu u nás doma milujeme a věřím, že mezi vámi budu mít taky hromadu jejích příznivců. Ale vocamcaď pocamcaď! Jakmile totiž přijde ta doba, kdy máte pocit, že neděláte nic jiného, než že sklízíte půltunové zahradní příšery a každý druhý kolega v práci nosí svoje cuketové přebytky a s nadějí v oku je nabízí k adopci, není prostor pro slitování.

Jak vidno, i letos se mnoha z nám vyhlo to počáteční přesvědčení, že „tentokrát už to opravdu nenechám dojít tak daleko a budu je sbírat ve velikosti S“. Opět tedy přišlo období cuketových bramboráků, chlebíčků, zavařených směsí na topinky, řízků nebo mražení. Ale vy, u nichž to zatím tolik nebují a nezraje, se můžete ještě zachránit! Seznamte se s cuketovým pestem. Vy ostatní si tenhle tip, spolu s tím, že je lepší ty mrňousky sbírat hned a ukládat je do spodní přihrádky lednice k pozdějšímu využití, uchovejte na sezónu 2021. Ono totiž cuket naroste hodně i za rok. I když si každé léto na začátku myslíme pravý opak.

Může se to zdát jako prachsprostá kamufláž dětmi neoblíbené zeleniny. A přesně to to taky je. Chutná totiž jako běžné, možná o fous jemnější, pesto bazalkové. Dokonce i naše dítko, odmítající cokoliv, co se jen vzdáleně tváří zdravě (kde my udělali tu chybu…?) snědlo plnou misku a chtělo přidat.

Takže než nastane období cuket „goliášů“ na celém území Česka, zkuste něco trochu jiného. Nebojte, na řízky jistě přijde čas o pár dní později 🙂

Cuketové pesto

2 skleničky o objemu 200 ml, 5 minut

• 1 hrnek bylinek (mix bazalky a hladkolisté petželky) 2 malé cuketky, celkový objem krájené cca 1 hrnek • 1 velký stroužek česneku 5 lžic olivového oleje kůra a šťáva z poloviny bio citronu 1/3 hrnku ořechů nebo semínek (použila jsem mix kešu a vlašáků) 1/2 hrnku strouhaného pecorina sůl a pepř

1. Ořechy nejdříve nasucho opražte na pánvi, poté odložte stranou a nechte vychladnout.
2. Do nádoby robotu vložte omyté bylinky, stroužek česneku, na kolečka pokrájené cuketky, olej, citronovou kůru a i šťávu, pražené ořechy/semínka, sýr, sůl a pepř.
3. Začněte mixovat a pokračujte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4. Nenechte se zlákat přidáváním dalších tekutin, protože se vám bude pesto zdát suché. V cuketě je vody habaděj a díky soli jí po chvilce pustí, pesto tak bude jemnější.
5. Na závěr dotáhněte cuketové pesto solí a pepřem k dokonalosti a podávejte. Možností je spoustu – klasicky do těstovin, do salátu, na chléb, jako dip, na míchaná vajíčka…

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..