Slaďte zdravě – datlová pasta

Slaďte zdravě – datlová pasta

Předevčírem jsem zde vkládala recept na dort pro děti. Je příjemně sladký i bez rafinovaného cukru, stejně jako může být spousta dalších dezertů. Chcete-li žít trochu zdravěji, ubrat bez mučení nějaký cukr nebo si prostě jen pochutnat, zkuste ji.

20161010_080945-01

Mám hrozně ráda tyhle jednoduché recepty, kdy prakticky z jedné jediné suroviny vytvoříte něco úplně jiného, co najde využití napříč celou kuchyní. Proto se nebojte tuto pastu využít jako pomazánku na chleba, sladidlo do kaší či jogurtů, zkuste ji v receptech využít místo karamelu, přidat lžičku do asijských jídel nebo ji jen vyjídat rovnou ze skleničky. Fantazii se meze opravdu nekladou.

Základ tvoří jen a pouze čerstvé datle a trošku vody. Dle využití však můžete přidat špetku soli, vanilku, skořici, kajenský pepř…. V ledničce vydrží necelý týden a vyrobit můžete jednu skleničku, tři lžíce nebo půl kila…. Jelikož nemusíte nijak rozpočítávat suroviny, je to skutečně velmi jednoduché. Jen s mrazením se moc nekamarádí – s ohledem na množství přírodních cukrů prostě do tuha nezmrzne a nezmrzne. Ale jak uvidíte u postupu níže, je dlouhodobé uchovávání to poslední, co by bylo třeba dělat.

Použijte čerstvé datle, ideálně odrůdu Medjool, psala jsem o nich v minulosti zde.

Datlová pasta

1 sklenička o objemu 200 ml, 5 minut

1 čerstvých datlí

1.Datle omyjte a osušte. Poté vypeckujte a přendejte do nádoby foodprocessoru. Několika pulzy rozmixujte na menší kousky.
2. Připravte si několik lžic horké vody.
3. Pokračujte v mixování a postupně přilévejte do nádoby k datlím vodu, dokud nezískáte konzistenci hladké, ale ne tekuté pasty (viz obrázek).
4. Přendejte do skleničky. Máte hotovo 🙂

Tip: pokud datle, které máte, nejsou natolik šťavnaté, že by se daly hladce rozmixovat, tak je po omytí a vypeckování zalijte na zhruba čtvrt hodiny horkou vodou. Poté sceďte a pokračujte dle pokynů v receptu. Pasta vydrží v ledničce zhruba necelý týden, zbytečně však s její spotřebou neotálejte a raději vyrábějte častěji menší množství.

20161010_081233-01

This Post Has 3 Comments

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu