Před pár dny jsem vyběhla s košíčkem na zahradu a sbírala vše, co mi přišlo pod ruku. Večer jsem tak mohla umíchat krásně barevný, zeleno-fialový salát z asi deseti druhů květin a bylin. Z mísy na mě svítily listy šťovíku, fialky, první jarní pažitka, listy pampelišky, vyjednocené výhonky ředkviček, rukola nebo třeba první sklizená petržel. K tomu jsem z lednice přihodila trochu červeného zelí a salát little gem. K tomu už jen jednoduchá zálivka z jablečného octa a olivového oleje a luxusní příloha byla na světě. Za takový recept byste mi asi moc nepoděkovali, honila bych vás totiž po všech čertech. A za čím? Za plevelem, byť dokonale detoxikačním pro zimou oslabený organismus.


Napadlo mě díky tomu vytvořit takový salát, za nějž vám játra i celé tělo poděkuje. Nebude to žádné ovadlé lupení s nímž se můžete setkat na každém rohu, slibuju! Vodnice, jemná bílá ředkev, kterou si běžně krájíme na chléb, hraje prim. Je doplněná spoustou svěžích chutí, snadno dostupných v každém obchodě (a to se počítá!). Detoxikační salát se hodí jako příloha nebo samostatné lehké jídlo. No a pokud jednotlivé suroviny nasekáte na drobno, bude salát skvělý na opečeném chlebu. To už jako dieta VŮBEC nevypadá.


Vodnice (nezaměňujte s tou z čajoven 😀 ) obsahuje velké množství vody a vlákniny, je tak skvělá na pročištění organismu. Zároveň dodá tolik potřebné tekutiny. To jsou ale protimluvy, že? Vy ale určitě už víte, jak funguje organismus hydratovaný a ten vyprahlý, žejo? Čím víc vody mu dáte, tím víc špatných látek vyloučí. Naopak čím více tělo trápíte žízní, tím spíš každou přijatou tekutinu ukládá na horší časy. A právě tak vznikají otoky. Únava a bolest hlavy. Povislá a na pohled „stará“ kůže. Nízký tlak. To vše jsou ty méně závažné problémy. Takže milujte se a hydratujte se! Když už vodu nedokážete vypít, alespoň jí dostatek snězte 🙂
Detoxikační salát s ředkví a avokádem
4 porce, 10 minut
• 1 střední bílá ředkev (kulatá) • 1 avokádo • 1/2 hrnku hrášku (klidně mraženého) • 1/2 hrnku edamame (mražené, můžete nahradit dalším hráškem) • 1/3 salátové okurky • 3 snítky máty • kůra a šťáva z 1 bio citronu • 2 lžíce olivového oleje • sůl & pepř
1.Hrášek a boby edamame spařte v horké vodě (cca minutu), poté slijte a propláchněte ledovou vodou, aby si zachovaly svěží barvu.
2. Ředkev a okurku nakrájejte na slabé nudličky, avokádo na kostičky, mátu nasekejte, oškrábejte kůru z citronu. Vše dejte do misky, přidejte zchladlé boby a hrášek a vše promíchejte.
3. Vmíchejte olivový olej, šťávu z citronu, osolte a opepřete. Dejte na hodinku vychladit a podávejte samostatně nebo jako přílohu.

