Domácí burgery

Domácí burgery

Malé velké sny

Každý z nás si hýčká ten svůj sen. Malý nebo velký, to je vlastně úplně jedno. Všechny jsou totiž významné a jejich plnění nás pohání dál. My toužíme po domě. Takovém, kde se Vincent bude rýpat v tajných zákoutích zahrady, která zase mně poskytne nekonečnou zásobu voňavých bylinek. Takovém, ve kterém bude mít Honza pracovnu, kterou si vždy přál. Místo, které nám naší dřinu vrátí tím, že o letních ránech budeme moci snídat na terase. Nebo v trávě. Naší trávě.

Mnohokrát nám tenhle sen unikl mezi prsty a pravděpodobně se tak ještě několikrát stane. Ostatně, blog jsem zakládala v době, kdy už to bylo vážné a před námi se rýsovala vidina montérek a špíny za nehty. Možná by tyhle stránky vypadaly úplně jinak. Možná taky ne. Zatím si ten sen v našich hlavách budeme ještě chvíli rozmazlovat a zahrady přátel a rodiny pro nás budou útočištěm. My jim za odměnu občas doneseme tyhle luxusní burgery.

Recept to není vůbec složitý, i když se to tak může podle delšího výčtu surovin zdát. Nenechte se zmást, je to jen proto, že se u něj začíná úplně od nuly. Kupované housky? Nepřipadá v úvahu! Mleté maso? Ježišmarjá! V létě je můžete vyšperkovat zeleninou ze zahrádky, teď je ale třeba vzít zavděk tou kupovanou nebo uloženou ve spíži. Housky pocházejí z dílny Petera Reinharta a jsou naprosto perfektní. Kromě toho, že vám při jejich pečení voní celý byt máslem, vypadají (i chutnají) lépe, než housky z kdejaké vyhlášené burgerové restaurace. Pokud vám náhodou nějaké zbydou, druhý den je rozpečte k snídani, s marmeládou jsou výborné.

Musím se zastavit u masa. Nikdy, skutečně nikdy nekupujte mleté maso v supermarketu (ideálně ani na jiné vaření). Sežeňte si pěkný kousek hovězího krku a melte doma. Pokud nemáte mlýnek, zastavte se u dobrého řezníka, maso vyberte tam a nechte si jej namlít. Jiná možnost zde neexistuje.

Domácí burgery

6 – 8 porcí, 1 hodina + kynutí

Briošky: 65 + 300 g hladké mouky  6 g instantního droždí (18 g čerstvého)  115 g plnotučného mléka  3 velká vejce • 120 g polohrubé mouky (lze nahradit celozrnnou)  115 g změklého másla  30 g cukru • 9 g soli  vejce na potření  sezam na posypání
Maso: 1 kg hovězího krku (mletého) • 1 lžička soli  1/2 lžičky mletého pepře  3 snítky čerstvého tymiánu  100 – 150 g strouhaného parmazánu
Meruňková hořčice & obložení: 7 lžic dijonské hořčice  1 lžíce anglické hořčice  4 lžíce meruňkové zavařeniny  chilli vločky a mletý pepř dle chuti • obložení: rukola, rajče, cibule, kyselé okurky…

Briošky
1.Nejprve připravte kvásek – smíchejte 65 g hladké mouky s vlažným mlékem a droždím. Nechte stát, dokud nevzejde (cca 30 minut).
2. V míse robotu nechte uhníst těsto – promíchejte vejce s kváskem, poté přidejte oba druhy mouky, sůl a cukr. Až se vše spojí dohromady, nechte 5 minut stát.
3. Poté postupně přidávejte máslo, dokud není všechno zapracované do těsta. Těsto nechte hníst cca 10 minut. Práci můžete nechat na robotu, případně na pomoučené desce zapojte ruce a pracujte, dokud není hladké. Pak jej uložte do olejem vymazané mísy a nechte zhruba hodinu kynout.
4. Z vykynutého těsta vytvořte 10 – 12 stejně velkých bochánků, rozložte je na plech (pravděpodobně budete potřebovat 2, hodně nakynou), překryjte potravinovou fólií aby neoschly a nechte další hodinku kynout. 20 minut před koncem kynutí potřete rozšlehaným vajíčkem a chcete-li, posypte sezamem.
5. Pečte v troubě předehřáté na 205°C cca 15 minut.
Maso
6. Maso na burgery umelte a smíchejte s ostatními přísadami.
7. Vytvořte placičky s o něco větším průměrem, než jsou pečené housky a odložte do chladu.
Meruňková hořčice & finále
8. Mezitím, co se připravují housky, udělejte si meruňkovou hořčici – jednoduše smíchejte všechny přísady a odložte do chladu.
9. Nakrájejte přísady na obložení, ať můžete později pracovat rychle.
10. Housky rozpulte a řeznou stranou dejte na chvíli opéct na gril. Poté obě opečené strany potřete dle chuti hořčicí.
11. Připravené maso dávejte na rozpálený gril, kde se bude grilovat zhruba 2-3 minuty z každé strany.
12. Sestavte burgery a hurá do toho!

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu