Čas v kuchyni · Slané a do ruky · Vegan

Domácí falafel: hráškový & dýňový

Trvalo mi „jen“ 4 měsíce recept sepsat! Stydím se! A přitom je falafel, tedy egyptské, čistě vegetariánské, respektive veganské jídlo něčím, co připravuji téměř všude. Je to totiž skvělá party/pouliční dobrota. Nezabere moc času, po rozlomení je parádně zelený (ňam ňam!) a krom toho, že je jeho smažení menší ústupek mému zdravému vaření, tak ho prostě milujeme. Za těch asi 1000 kuliček, které jsem za svou falafelovou kariéru uválela, se mi podařilo jeho přípravu vytunit, a tak se nebojím experimentovat s tím, abych jej přizpůsobila sezóně. Proto, kromě hráškového, který vznikl jako úplně první, vám přináším premiérový podzimní. Tramtadadá, dýňový falafel, těší mě! Teda, těší ho. Těší nás, vaše kuličky. 😀

domácí falafel

Falafel: hráškový & dýňový

4 porce (12 kuliček z jedné várky), 30 minut

hráškový • 1/2 hrnku suché cizrny  1/2 hrnku mraženého hrášku (povoleného nebo propláchnutého horkou vodou) • 1 malá šalotka  2 stroužky česneku  20 g čerstvého koriandru  20 g petrželové nati  1/4 lžičky kajenského pepře  1/2 lžičky římského kmínu  1/2 lžičky mletého koriandru  1/4 lžičky pečícího prášku bez fosfátů • 1/4 lžičky soli  2 lžíce cizrnové mouky  olej na smažení

dýňový • 1/2 hrnku suché cizrny  1/2 hrnku pečené máslové dýně (dýně na kostičky, trochu oleje, 200°C, 20 minut)  1 malá šalotka  2 stroužky česneku  20 g čerstvého koriandru • 20 g petrželové nati  1 1/2 lžičky koření ras el hanout (tip níže) • 1/4 lžičky soli  1/4 lžičky pečícího prášku bez fosfátů  2 lžíce cizrnové mouky  olej na smažení

1.Postup je pro oba recepty stejný. Den předem namočte cizrnu a uložte ji do lednice. Druhý den ji slijte a pořádně osušte (důležité je ze všech surovin osušit vodu, těsto by pak bylo řídké – omyté bylinky proto vysušte pořádně utěrkou nebo prožeňte v salátové odstředivce). Není třeba ji vařit, naopak – vařená by v sobě měla další zbytečnou vodu, která by dělala neplechu.
2. Do robotu pak dejte cizrnu, hrášek/pečenou dýni, čerstvé bylinky (není třeba sekat předem, robot udělá práci za vás), šalotku, česnek, koření, sůl, pečící prášek a cizrnovou mouku.
3. Rozmixujte dohladka. Z těsta tvořte kuličky o zhruba 30 gramech (ano, vážím, aby byly stejné, jsem děsná 😀 ), ty si odložte na talíř. V menším rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje (tak, aby kuličky byly ponořené) na 170°C. Po pár kouscích vhazujte kuličky, které smažte do křupava (barva se může pohybovat od tmavší zlaté až po hnědou, trvá to cca 4 – 5 minut, raději však barvu hlídejte). Vylovte je a odložte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. Pokračujte s další várkou, dokud nemáte hotovo.
4. Podávejte ihned (a nejlépe vždy čerstvé, ohřívané umí být docela gumové) jen tak se zeleninou a dresingem, případně s pečivem. My máme rádi jogurtovou raitu s koprem: nasekejte 3 jarní cibulky a smíchejte je s vrchovatou lžící kopru, 300 gramy řeckého jogurtu, solí dle chuti a šťávou z poloviny malého citronu.

domácí falafel

Tip: Koření Ras el hanout pochází z Maroka a u nás není tak snadné jej sehnat. Občas se objeví v Lidlu v rámci orientálního týdne (a dost často zbývá, mrkněte proto do regálu 🙂 ). Je opravdu moc dobré, trošku ostré a využijete jej k masu (například jehněčímu), do rýže a kuskusu. Sama ho občas využiju i do sladkého pečení. Zkuste mrknout do prodejen s orientálními potravinami, na internet nebo si zkuste směs vyrobit doma (to už je ale velký projekt, protože se skládá z až 20 druhů koření a recepty na ni se dost různí). Pokud nechcete absolvovat ani jednu z těchto cest, použijte místo ras el hanout například různé druhy kari nebo prostě jen koření, které je využito v hráškové verzi falafelu.

One thought on “Domácí falafel: hráškový & dýňový

Mám k tomu co říct