Domácí makové mléko

Domácí makové mléko

Makové mléko je moje nejoblíbenější. Oproti všem ostatním je příjemně krémové, chuť je taková typicky česká a barva krásně bílá. Tohle ‚ne’mléko je nadupané vápníkem a působí tedy na zdraví kostí, zubů i nehtů. Je dobrým pomocníkem při překyselení organismu. Výroba stojí doslova pár korun a vystačíte si i s nepříliš výkonným mixérem (už abych měla ty třicátiny!! 😀 ). V lívancích, v kaši i s granolou funguje báječně, stejně tak na samotné pití, což se o ostatních rostlinných mlékách říci většinou nedá.

Domácí makové mléko je superlokální záležitost – přesto, že se dá koupit v každém supermarketu, můžete na různých farmářských trzích najít „toho svého“ prodejce z nejbližšího okolí. Nejraději kupuji mák z nebílovských sadů, vzdálených pár kilometrů od nás. Moje láska k máku je asi docela vidět, už loni jsem vám totiž sepisovala recept na makové mléko se švestkami, což je tedy hodně česká kombinace 🙂

Při výrobě vám vždy zbude hrstička vymačkané suché hmoty. Není nutné ji vyhazovat, naopak by to byla docela škoda. Tento najemno namletý mák můžete přidat do ranních kaší, smoothie, koláčových těst nebo třeba do makové drobenky na náš oblíbený švestkový jáhelník.

Domácí makové mléko

• 50 g nemletého máku • 500 ml vody • 1 lžička javorového sirupu • špetka soli • jemné plátýnko • volitelně: vanilkový extrakt (cca 1 lžička)

1.Mák zalijte vodou a v lednici nechte odpočívat do druhého dne.
2. Neslévejte ani neproplachujte, ale přelijte namočený mák i s vodou do blenderu nebo výkonného mixéru, přidejte javorový sirup a sůl, plus eventuálně vanilkový extrakt.
3. Mixujte, dokud tekutina nezbělá a mák se nerozmixuje úplně maximálně s ohledem na výkon vašeho stroje 🙂 Černé kousíčky tam samozřejmě budou stále. Proces mixování v běžném blenderu/mixéru trvá zhruba minutu až dvě, když chcete být opravdu poctiví.
4. Cedník vystelte plátýnkem, přelijte do něj rozmixovanou směs a přeceďte tekutinu. Můžete si pomoci postupným vymačkáváním tekutiny z plátýnka, je to výrazně rychlejší.
5. Uchovejte v lednici, kde vydrží zhruba dva dny.

TIP: Chcete-li mléko vydatnější, navyšte poměr máku vůči vodě. Na 500 ml použijte 60 – 70 g máku a postupujte dle výše uvedených kroků.

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu