Jedna z nejvíce využívaných surovin ve východní kuchyni. Kupujete si občas hummus? Není nic jednoduššího, než si ho s pomocí pár surovin umixovat doma. Většinou nepotřebujete nic jiného, než luštěniny (většinou cizrnu), olivový olej, citronovou šťávu a právě tahini.
Jste-li v takové kuchyni jako ryba ve vodě, pravděpodobně máte sezamovou pastu stále v lednici (dokud zrovna nedojde). Pokud ne, můžete si ji sami vyrobit. Hummus, dresingy, pečivo, pomazánky. Zde všude najde využití. Princip výroby je stejný jako u ořechových másel. Prostě jen mixujete a mixujete až do zblbnutí. Pokud je sezam pražený, má tu výhodu, že mixování netrvá tak dlouho. Chuť je pak i o něco výraznější. Samozřejmě můžete pastu vyrobit i ze sezamu nepraženého, zachová si tak více prospěšných látek.
Nejde jen o pouhé dochucovadlo, tahini má díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku, fosforu, vitamínů skupiny B a bílkovin hromadu zdraví prospěšných účinků. Pozitivně působí na stav kůže, vlasů a nehtů, posiluje imunitu, zlepšuje náladu a paměť.
Tahini jsem použila • Pohankový salát s pečenou karotkou • Salát s kadeřávkem a pečenou řepou
Domácí tahini
1 sklenička o objemu 100 ml, 15 minut
• 100 g bílého sezamu • 1 lžička sezamového oleje • 1/4 lžičky soli
1.Sezam nejprve nasucho opražte na pánvi, dokud není zlatý. Poté jej přesypte na talíř a nechte vychladnout.
2. Vychladlý sezam přendejte do mísy robotu, promixujte, dokud nevznikne jemná hmota. Poté přidejte lžičku sezamového oleje a sůl (chcete-li vyrobit větší množství, vždy připadne 1 lžička oleje a 1/4 lžičky soli na 100 g sezamu) a dále mixujte, dokud nevznikne téměř tekutá pasta.
3. Uchovejte v lednici a spotřebujte do měsíce.
Pingback: Hummus z bílých fazolí – Tvoříme domov
Dobrý večer, zajímalo by mě jak přibližně dlouho pražíte sezam…? Dvakrát jsem ho pražila (loupaný, podle jiného receptu.) a vždy mi připadal hořký. Popravdě nevím, jak má tahini pasta chutnat, nikdy jsem ji nekupovala, ale dostala jsem chuť vyzkoušet hummus a tak jsem si řekla, proč ji rovnou neudělat domácí. V čem dělám chybu? Má být tahini hořká? Předem díky za odpověď, Kristýna 🙂
Hezký večer, Kristýno 🙂 Pražení mi trvá zhruba pět minut. Pražím vždy tak dlouho, dokud není příjemně voňavý a zlatý (rozdíl v barvě mezi nepraženým a tím praženým tak akorát pro tento recept je dobře vidět u první a čtvrté fotky i přesto, že světlo trošku zkresluje). Tahini samo o sobě vždy bývá přirozeně nahořklé, ale vyloženě nepříjemně hořké by být samozřejmě nemělo. Semínka kupuji vždy loupaná (není to nutnost, ale máme je raději). Délka pražení ovlivňuje výslednou chuť – čím delší pražení a tmavší barva = tím výraznější chuť. Jednou se mi povedla bota, kdy jsem tahini vyrobila ze sezamu, který jsem zapomněla opražit, a to se pozřít prostě nedalo 😀 Tak zkuste dát domácímu tahini ještě jednu šanci. Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo. Krásný den, Kamča
Dobrý večer, také jsem dnes dělala poprvé humus a semínka jsem opražila mírně dozlatova. Po rozmixování se solí a sezamovým olejem mi připadal výsledek moc hořký a tak letěl do koše 🙂 Druhý pokus jsem dělala z neopražených semínek, dala jsem více oleje než je uvedeno v receptu, himalájskou sůl a trochu petrželky a za mne je mnohem lepší a není ani moc hořký .-)
Dobry den, ja jsem jen chtela doplnit to ze jestli nechcete aby to bylo tak horke tak jam pridejte spetku soli a hned to bude lepsi.