Základní domácí suroviny · Zavíčkovat!

Domácí vanilkový extrakt

Hanba mi! Prezentovat tohle jako recept. Ale je tak akorát čas na to se do něj pustit, abyste jej stihli darovat. Posbírejte po bytě všelijaké malé lahvičky, pro sebe jednu velkou a hurá do toho.

dsc_0007-71

Se smíchem vzpomínám, jak jsem se jako čerstvá máma (netuším zda loni o Vánocích nebo letos na jaře, poslední měsíce se mi slily) nenápadně plížila s kočárem do supermarketu pro láhev vodky. Levné. Vlastně to byly dvě láhve. Úplně jsem cítila pohledy, které se mi vpalují do zad. „Jé, tak tuhle to už pěkně semlelo…“ Ale ne! Tahle sedřená matka chce jen vyrobit domácí vanilkový extrakt.

dsc_0003-51

Stačí jí k tomu láhev (nebo víc, záleží kolik lidí chce podarovat) vodky a 3-4 pěkné vanilkové lusky. Ty podélně rozřízněte nebo nakrájejte na kratší kousky. Dejte do lahvičky, zalijte vodkou, zavřete. To je celé. Teď už stačí jen třepat a čekat a třepat a čekat a takhle asi tři týdny. Alkohol se časem zabarví tím, jak se do něj louhuje všechno to dobré z vanilkového lusku. Pak už jen převážete mašličkou, přidáte pěknou visačku, pěkně se obléknete a vyrazíte na vánoční party s parádním dárkem.

Rekapitulace:

  • 3-4 vanilkové lusky na 750 ml vodky
  • nakrájet, zalít, protřepat
  • dát do tmy
  • třepat, třepat, třepat po dobu tří týdnů
  • v receptech se využívá přesně tak, jak je psáno – většinou v množství kolem 1 lžičky
  • je nesmrtelný – dolévejte, přihazujte kousky vanilky, ale hlavně – už nikdy nekupujte drahý nebo chemický

Mám k tomu co říct