Čas v kuchyni · Základní domácí suroviny

Koření dukka

Nedávno mi v hlavě proběhl zkrat. Spustil ho samozřejmě malý pán, který v kuchyni pomáhá, jak může. Z kuchyňské linky, na které většinou sedí, tak pomalu mizí vše, co jsem byla zvyklá mít po ruce. Na druhou stranu musím však uznat, že to v takovém stavu vypadá o něco lépe (čti uklizeněji). V čem ten zkrat spočívá? Najednou jsem nutně potřebovala desítky stejných skleniček na koření. Pátrala jsem na internetu, ale pořád se mi nedařilo najít ty správné, které by byly podle představ. Tedy dařilo, ale to by kořenky stály asi 8x víc, než samotné koření, které bych do nich nasypala (včetně šafránu!).

Dosud jsem měla koření na několika místech („musíš to dát jinam“ – jenže, jak už jsem psala minule, „jinam“ nám došly a navíc se Vendelín pomalu dostane opravdu všude). To nebylo při tom množství úplně praktické. Šla jsem tedy do sebe, posbírala všechny pytlíčky, skleničky a polorozsypané krabičky, obsah pečlivě přesypala do skleniček a nyní již okupují celý jeden šuplík. Je jich v něm kolem 50 a mezery jsou vycpané sáčky, které se nikam nevešly.

Je mezi nimi také třeba Pumpkin pie spice, chilli-citronová směs na kuře a dukka – egyptská směs koření a ořechů, na kterou vám s nadšením přidávám recept dnes. Nádherně voní, u přípravy se příjemně odreagujete a sousedé vám budou závidět „tu voňavou věc“, která nevoní jako nic jiného. Budete jí sypat na vše – na chléb s máslem nebo lučinou, slanou kaši, hummus nebo i míchaná vajíčka. Tak je dobrá! Každá várka koření se praží zvlášť, to kvůli tomu, aby se nespálilo to, které se praží rychleji a naopak. Poměry surovin i suroviny samotné si můžete upravit podle vlastní chuti, neexistuje žádná konkrétní verze, kterou musíte dodržet. Je důležité jen to, aby spolu všechny ladily dohromady.

Koření dukka

1 sklenička o objemu 250 ml, 20 minut

50 g ořechů dle chuti (např. mix para, pekanů a mandlí)  50 g sezamu  40 g dýňových semínek • 1 a 1/2 lžíce koriandrových semínek  1 lžička římského kmínu • 1 lžička celého pepře • 1 lžička soli  1/2 lžičky chilli vloček (nemusí být)

1.Kromě soli a chilli je třeba opražit každou přísadu – zvlášť. Začněte proto ořechy – na suché pánvi je za občasného míchání pražte, dokud lehce nezhnědnou a nerozvoní se (cca 10 minut). Hotové ořechy odložte na talíř a pokračujte jednu za druhou s dalšími přísadami.
2. Dýňová semínka pražte, dokud se nenafouknou a nepopraskají. Sezamová, dokud nejsou mírně hnědá. Koření trvá zhruba minutu u každého druhu. Neulehčujte si však práci a opravdu pražte jedno po druhém, každé zvlášť, protože i několikavteřinový rozdíl může způsobit, že jeden druh ještě nebude hotový, zatímco druhý spálíte. Každou hotovou várku přisypte na talíř k ořechům k vychladnutí.
3. Poté do mixu přidejte sůl a volitelně chili – vše promixujte v hrubší směs. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží cca měsíc.

 

Mám k tomu co říct