Dýňové bochánky

Dýňové bochánky

Nemáte jich už dost? Myslím dýní. Vůbec by mě to nepřekvapilo. Valí se na vás doslova ze všech stran. Vyřezávané, rozsvícené, v některých plzeňských výlohách plesnivé (to se mi líbilo, bylo to originální i když asi neúmyslně), upečené, uvařené, pomalované, vystavené všude na očích. No jo, ale co by to pak bylo za podzim?

20161027_162549-01

Setkáte se s nimi v receptech od polévky, přes saláty až po koláče. Na to, že se z nich doslova ještě před pár lety dělal jen typicky český kompot alá ananas, je nyní fantazii poměrně přáno. Nedávno jsem jich koupila hodně. Děsně hodně. Slíbila jsem si, že letos se na ně nebudeme pouze koukat, ale skutečně je využiji, jak jen to půjde. A tak testuji. Někdy to umí dopadnout příšerně a někdy, jako třeba zrovna v tomto případě, si recept samotný zaslouží svůj vlastní příspěvek. Na tyhle krásky jsem totiž docela pyšná.

20161027_162937-01

Za pár dní bude Halloween. Svátek, který nepatří do našich končin, „slaví“ se ale čím dál tím více. A to se vším všudy. Výzdoba, koledníci a koleda pro ně, kostýmy, krvavé party a nechutně vypadající jídlo. OK. Taky jsem mívala takové tendence ve stylu „pojďte, sejdeme se, budeme hnusný, uvaříme na pohled hnusný jídlo, a pak jej s radostí sníme“. Neuspěla jsem a přešlo mě to. Dokud nebude Vendelín větší a nezlanaří mě on sám.

20161027_103716-01

Stejně mě to ale nejspíš nepustilo úplně. Přemýšlím, jak nebýt nudná máma a netočit dokola 10 receptů. Mám moc ráda, když k určitému ročnímu období patří konkrétní chuťová vzpomínka. Stejně jako je to s Vánocemi a vanilkovými rohlíčky. Narozeninami a tvarohovým dortem s jahodami od babičky. Podzimem a dýňovými bochánky. Jsou nadýchané, voňavé, svědčí jim to s marmeládou, obyč máslem a nebo třeba s máslem skořicovým, na který vám recept přinesu zase někdy příště.

Upečte si tyhle bobíky k nedělní snídani, dětem k svačině nebo je rozdejte třeba zrovna koledníkům. A nebo ne, snězte si je sami. Ideálně teplý. Jasně, že vás bude pekelně bolet břicho, ale za tu chvíli absolutního štěstí to stojí. Dejte vědět, jak se povedly ♥20161027_163016-01

Dýňové bochánky

15 kusů, 1 hodina + kynutí

21 g čerstvého droždí  80 g + 1/2 lžičky třtinového cukru  7 g koření pumpkin spice  7 g soli • 250 g dýňového pyré (tip níže) • 450 g hladké mouky  100 g celozrnné mouky  1 velké vejce + 1 vejce na potření  1 žloutek  100 g másla (změklého) • 8 půlek pekanových ořechů (ještě podélně přepůlených)

1.Nejdříve si připravte kvásek. Droždí společně s 1/2 lžičky cukru rozpusťte ve 1/4 hrnku vlažné vody. Nechte 10 minut stát, dokud se droždí neprobudí.
2. Promíchejte zbytek cukru s kořením a solí. V míse robotu smíchejte šlehacím nástavcem kvásek, další 1/4 hrnku vody, cukrovou směs, dýňové pyré, vejce a žloutek. Poté přidejte polovinu másla a mouky. Znovu promíchejte, dokud těsto není hladké.
3. Vyměňte šlehací nástavec za hnětací hák a přisypte zbytek mouky a másla. Nechte hníst zhruba 5-10 minut, dokud těsto není pružné a nepřestane se lepit ke stěnám mísy. Během tohoto kroku budete možná muset přidat trochu mouky navíc v závislosti na množství vody v dýňovém pyré.
4. Hotové těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu až hodinu a půl kynout.
5. Hmota by měla vystačit na 15 dílů. Klidně si je odvažte, aby byly stejné. Na pracovní ploše vyválejte z každé hroudy úhlednou kuličku a přendejte ji na plech vyložený pečícím papírem.
6. Ve chvíli, kdy máte všechno těsto zpracované, pomoučněte sobě nebo dětem malíček a každé kuličce udělejte pořádný pupík (viz foto). Poté ostrým nožem nebo nůžkami (ty doporučuji, ušetří hodně nervů a času) udělejte hluboké zářezy. Opakujte u všech kousků. Nechte ještě 45 minut vykynout.
7. Troubu předehřejte na 180°C. Všechny „dýně“ potřete rozšlehaným vajíčkem a vsaďte do trouby, kde si pobudou zhruba 18 minut. Pokud je nepotřete, budou mít hrubší vzhled, ale na chuti a „funkci“ to vliv mít nebude 🙂 Nechte vychladnout na mřížce. Do každého bochánku zapíchněte jako stopku polovinu pekanového ořechu.

Tip: v tomto receptu určitě použijte pyré z pečené dýně. Je důležité, aby obsahovalo co nejméně vody – těsto by pak bylo řídké.

20161027_135811-01

20161027_140411-01

This Post Has 2 Comments

  1. Poctivě hlásím, vyzkoušeno a povedlo se! I bez pumpkin spice (vyřešit tenhle problém byla hračka), bez robota a s rozbitou váhou! 🙂 Řešení problému číslo dva a tři : robot=manžel a váhu jistí hrníčková metoda. Díky za recept!

    1. To jsem ráda, žes konečně na chvíli zanedbala dizertaci a dokopala se k tomu. Máš obrovské a významné plus! 😀 Těší mě, že recepty fungují i takhle daleko. Pozdravuj robota a mějte se tam u vás krásně <3 Úplně si dovedu představit ty pomalu se plížící Vánoce do bruselských ulic (ááách, závidím - příští rok určitě dorazíme).

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu