Možná jste na instagramu zaregistrovali obrovskou hromadu dýní, která nám trůní téměř doslova uprostřed obýváku. O víkendu jsme totiž vyrazili na dýňovou farmu, kde mi „trochu“ ujela ruka. Vzhledem k tomu, že ve chvíli, kdy se dýně objeví kdekoliv v mém dosahu, nemůžu se udržet a syslím, mi jich rukama projde opravdu hodně. Proto během (pod)zimních měsíců pravidelně konzumujeme všelijaké koláče, risotta, ochucené granoly, cheesecaky atakdále s oranžovým nádechem.
Vše výše zmiňované má jednoho společného jmenovatele – dýňové pyré. Jedna z nejjednodušších surovin, se kterými se v kuchyni můžete setkat. Jde vyrobit do zásoby – zavařit nebo zamrazit. Zavařování mi přijde jako další práce navíc, proto mrazím ve velkém. Je totiž zbytečně neúsporné na každý recept tvořit dýňové pyré zvlášť, především proto, že nejčastěji využíváte množství okolo 1 hrnku. Nachystejte proto zahradní přebytky nebo dary od sousedů, nabroušený nůž, plech nebo hrnec a hurá do akce!
Jak už jsem psala výše, dýňové pyré je prakticky blbuvzdorná věc. Nic nezkazíte, pokud jej budete připravovat vařením nebo pečením. Mírné rozdíly najdete v chuti, konzistence však bude podobná v obou případech. Přidávám obě varianty přípravy, na vás už je jen vybrat si postup, který vám je sympatičtější. Sama využívám spíš přípravu v hrnci – je časově úspornější a zamažete méně nádobí.
O výletu samotném vám povyprávím zase příště a přihodím nějaký z receptů, kde právě dýňové pyré využiji. Krásný podzim! 🙂
Dýňové pyré z hrnce nebo trouby
20 – 60 minut
• dýně dle výběru (nejčastěji se využívá hokkaido, je však na vás, zda zvolíte muškátovou, máslovou nebo nějakou z hromady dýní, které na vás v supermarketu křičí „hej, kup si mě na Halloween!!“)
1.Z HRNCE: Dýni omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Hokkaido loupat nemusíte. Na kilo dýně přidejte do hrnce necelý hrnek vody. Uvařte do měkka (cca 20 minut, záleží na zvolené dýni), rozmixujte. Máte hotovo 🙂
Tip: pokud víte, že budete pyré využívat pouze na sladké recepty, můžete jej již při vaření lehce ochutit skořicí, vanilkou… A naopak – jestli jej chcete využívat spíše na jídla typu risotto, neváhejte přihodit bylinky, půl lžičku soli, pepř…
Mrazení: Pyré rozdělte do sáčků nebo krabiček vhodných k mrazení. Ideální jsou porce zhruba kolem 1 hrnku.
Pingback: Dýňové bochánky • Tvoříme domov
Pingback: Celozrnný banánovo-dýňový chlebíček téměř bez cukru | Tvoříme domov