Právě si prohlížíte Dýňové pyré

Dýňové pyré

Možná jste na instagramu zaregistrovali obrovskou hromadu dýní, která nám trůní téměř doslova uprostřed obýváku. O víkendu jsme totiž vyrazili na dýňovou farmu, kde mi „trochu“ ujela ruka. Vzhledem k tomu, že ve chvíli, kdy se dýně objeví kdekoliv v mém dosahu, nemůžu se udržet a syslím, mi jich rukama projde opravdu hodně. Proto během (pod)zimních měsíců pravidelně konzumujeme všelijaké koláče, risotta, ochucené granoly, cheesecaky atakdále s oranžovým nádechem.

Vše výše zmiňované má jednoho společného jmenovatele – dýňové pyré. Jedna z nejjednodušších surovin, se kterými se v kuchyni můžete setkat. Jde vyrobit do zásoby – zavařit nebo zamrazit. Zavařování mi přijde jako další práce navíc, proto mrazím ve velkém. Je totiž zbytečně neúsporné na každý recept tvořit dýňové pyré zvlášť, především proto, že nejčastěji využíváte množství okolo 1 hrnku. Nachystejte proto zahradní přebytky nebo dary od sousedů, nabroušený nůž, plech nebo hrnec a hurá do akce!

20161009_105607-01

Jak už jsem psala výše, dýňové pyré je prakticky blbuvzdorná věc. Nic nezkazíte, pokud jej budete připravovat vařením nebo pečením. Mírné rozdíly najdete v chuti, konzistence však bude podobná v obou případech. Přidávám obě varianty přípravy, na vás už je jen vybrat si postup, který vám je sympatičtější. Sama využívám spíš přípravu v hrnci – je časově úspornější a zamažete méně nádobí.

O výletu samotném vám povyprávím zase příště a přihodím nějaký z receptů, kde právě dýňové pyré využiji. Krásný podzim! 🙂

 

Dýňové pyré z hrnce nebo trouby

20 – 60 minut

dýně dle výběru (nejčastěji se využívá hokkaido, je však na vás, zda zvolíte muškátovou, máslovou nebo nějakou z hromady dýní, které na vás v supermarketu křičí „hej, kup si mě na Halloween!!“)

1.Z HRNCE: Dýni omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Hokkaido loupat nemusíte. Na kilo dýně přidejte do hrnce necelý hrnek vody. Uvařte do měkka (cca 20 minut, záleží na zvolené dýni), rozmixujte. Máte hotovo 🙂

2.Z TROUBY: Troubu předehřejte na 180°C. Dýni připravte stejně jako v předchozím postupu. Kousky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Můžete je lehce pokapat olivovým olejem a promnout v dlaních, ale není to nutné. Pečte, dokud nebude dýně měkká, cca hodinu. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte do hladka. A je to!

Tip: pokud víte, že budete pyré využívat pouze na sladké recepty, můžete jej již při vaření lehce ochutit skořicí, vanilkou… A naopak – jestli jej chcete využívat spíše na jídla typu risotto, neváhejte přihodit bylinky, půl lžičku soli, pepř…

Mrazení: Pyré rozdělte do sáčků nebo krabiček vhodných k mrazení. Ideální jsou porce zhruba kolem 1 hrnku.

20161009_105204-01

Tento příspěvek má 2 komentářů

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..