Tak jo, musím přiznat, že cesta k tomuhle dortu byla trochu strastiplná. Když jsem v přednarozeninovou noc pekla svůj superoriginální korpus na Vincentův druhý dort, vznikla z něj akorát superoriginální obrsušenka, ne nepodobná hokejovému puku. Rázem by se mohla stát zbraní. Ok, vrátím se k osvědčeným metodám, slíbila jsem si. Asi je vám jasné, že osvědčenou metodou pro mě není cesta do cukrárny pro horu barevného cukru, který se má tvářit jako marcipán. Osvědčená metoda je totiž už asi patnáctá variace na můj blbuvzdorný cuketový dort, tentokrát v podzimním provedení.
Po tradiční návštěvě dýňové farmy máme doma spoustu (minimálně dle ceny pozlacených) dýní, volba tak byla jasná. Použít dýni nestačí, dort musí podzimem i vonět. Nasypala jsem do těsta proto i koření pumpkin spice, pokud jej však doma nemáte, nic se neděje, použijte třeba jen skořici. Jogurtový krém používám moc ráda. Je totiž ohromně jednoduchý, zdravý a krásně se s ním pracuje. Nikde neteče, drží na místě a pokud se vám chce experimentovat, dává k tomu spoustu prostoru. Už jste ho zkoušeli?
Dýňový dort s jogurtovým krémem pro děti
8 porcí, 1 hodina 20 minut + vykapání jogurtu přes noc
• 1 1/2 kg + 80 g bílého jogurtu (hollandia) • 250 g dýně • 40 g pekanových ořechů • 130 g panely/rapadury (sušená třtinová šťáva) • 60 ml mandarinkové šťávy • 50 g olivového oleje • 2 velká vejce • 1/2 lžíce vanilkového extraktu • špetka soli • 140 g hladké špaldové mouky • 60 g celozrnné špaldové mouky • 60 g kokosové mouky • 1 lžička koření pumpkin spice nebo skořice • 1 lžička pečícího prášku bez fosfátů • 1/2 lžičky jedlé sody • 2 lžíce javorového sirupu • 1/4 lžičky mleté vanilky
1.Den předem nechte vykapat jogurt – cedník posaďte na velkou mísu, vyložte jej plátýnkem a vyklopte do něj tři velké kelímky jogurtu (celkem 1 1/2 kg). Dejte do lednice a nechte přes noc vykapat.
2. Druhý den vylijte tekutinu, která zůstala v míse. Hustý jogurt smíchejte s javorovým sirupem a mletou vanilkou. Odložte zpět do lednice.
3. Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
4. Dýni nastrouhejte na jemno nebo ji rozmixujte v robotu na velmi drobno. Ořechy opražte na pánvi a rozmixujte je na jemno.
5. V míse smíchejte všechny mouky, opražené ořechy, koření, prášek do pečiva, sodu a sůl.
6. V druhé, větší míse smíchejte cukr, jogurt, olivový olej, mandarinkovou šťávu, vejce a vanilkový extrakt – míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nastrouhanou dýni a poté ještě „suchou“ směs. Vše smíchejte (nepřemíchat) a vlijte do připravené formy.
7. Pečte 50 – 60 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Hotový korpus vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
8. Korpus na dvakrát podélně prořízněte a promažte připraveným krémem. Potřete i boky a vršek dortu. Krém uhlaďte. Dejte alespoň na hodinu odležet do lednice a poté ozdobte dle fantazie.