Vím, že už jsem s tím hummusem trošku trapná, ale nemůžu si pomoct. Jíme ho každou chvíli a téměř pokaždé v novém provedení. Snad mi to odpustíte 🙂 Hummus je (jak by řekl můj muž) supr! Samá pozitiva, znáte to. Bílkoviny, nula lepku, pro vegany, zasytí a nakopne. To už tu bylo. Jeho další skvělou vlastností je variabilita (a to já ráda). Ze základní verze rázem vyrobíte letní, podzimní nebo jakoukoliv požadovanou příchuť. Podzim a dýně, čekali jste ode mě něco jiného?
Momentálně sedím ve volební komisi, čas mi asi jako jediné letí rychlostí blesku, protože jsem tu vlastně na prázdninách. Rozumějte – tady totiž nikdo netrhá tapety ze zdí, nedevastuje obličej i maličký nos svého mladšího kamaráda a dokonce ani nesbírá psí bobky ze země s tím, že „jéé kokoláda!“. Abych odreagovala Honzu, který s napětím čeká na volební výsledky, protože se na jedné z kandidátních listin také nachází, nechala jsem ho tatínkovat na plný úvazek. Myslím, že oba pánové jsou nadmíru šťastní. Ale zpět k tomu jídlu.
Kurkuma je východní koření, dostupné téměř v každých potravinách. Hůř už se shání čerstvý oddenek. Nicméně ať tak či tak, je téměř zázračným kořením, jež se dokáže poprat s kdejakým nachlazením i infekcí. Kromě toho, že funguje jako prevence, dokáže taktéž podpořit léčivé procesy v těle. Pozitivně působí na funkci (i již poškozených) jater. Bojuje proti rakovinnému bujení. Trpíte-li depresemi, dopřávejte si ji co nejčastěji, zlepšuje totiž psychiku. Její účinky zvyšuje další koření, především černý a kajenský pepř, dále pak tepelná úprava.
Dýňový hummus s kurkumou
4 porce, 5 minut
• 1 plechovka cizrny (uchovejte nálev) • 200 g pečené máslové dýně (tip níže) • 3 lžíce limetkové šťávy (1 limeta) • 1/4 lžičky mletého koriandru • 1/4 lžičky římského kmínu • 1/4 lžičky sušeného česneku • 1/2 lžičky soli • 1/2 lžičky kurkumy • dýňová semínka • dýňový olej
1.Do mixéru dejte všechny suroviny kromě dýňových semínek a oleje. Rozmixujte dohladka, případně přidejte postupně několik lžic vody z cizrny pro jemnější konzistenci.
2. Na suché pánvi opražte dýňová semínka, až začnou praskat. Odložte stranou.
3. Hummus servírujte pokapaný dýňovým olejem a posypaný semínky, třeba se zeleninou nebo pečivem.
Tip: Dýni oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Promněte s trochou olivového oleje a upečte v troubě předehřáté na 200°C, trvá to cca 20 minut. Nechte vychladnout a přidejte k ostatním surovinám.