Čas v kuchyni · Zelenina

Fenyklový salát s grilovaným ananasem

Tenhle týden mám skvěle nakročeno k nějaké duševní poruše. Spánek na prd. Každý pohyb mě bolí, to je taky na prd. Vendelín mi denně slušně zatápí, což je taky na prd, ale do toho vlaku zase naskočím. S Honzou se doma míjíme a při všem tom shonu nejsme ani schopní zformulovat kloudné myšlenky. Znáte to taky? Ale konec brebentění a hurá k receptu. Asi jste si stihli všimnout, že se u nás hodně barevně jí. Saláty všeho druhu, k tomu nějaká příloha a je nám fajn. Často kombinuji nekombinovatelné a vznikají z toho ty nejlepší výsledky. Proto, když jsem nedávno grilovala ananas do prosecca, dost mi ho i při vydatném ujídání zbylo. Z ledničky na mě svítil nádherný fenykl z trhu (světe div se, nebyl vůbec tak pravidelný, jak jej známe z obchodu – byl to spíš takový zeleninový anarchista). Avokádo, maliny, zelené lupení. Fenyklový salát. Mňam!

fenyklový salát

Neumím nakupovat podle konkrétního nákupního seznamu a tak, když vidím nabídku zeleniny a ovoce, házím vše do košíku, jako kdyby to bylo naposled. Až doma potom vymýšlím, na co ty tuny krásy využiju, spotřebuju a jak je dál zpracuju. Lékořicová chuť fenyklu mi vždy ladila s citrusy, které jsou v tuhle chvíli ještě mimo sezónu, ale ty dvě mandarinky si pro jednou nějak obhájím 😀 Mají ve vaší kuchyni ovocno-zeleninové kombinace také své místo?

avokádo

Fenyklový salát s grilovaným ananasem

4 porce, 30 minut + marinování ananasu

1/2 ananasu  2 lžíce kokosového cukru • 1 větší fenykl  1/4 hrnku mandarinkové šťávy  3 lžíce olivového oleje  1 lžička dijonské hořčice  2 lžičky jablečného octa 2 lžičky medu sůl & pepř  špetka sušeného zázvoru • 1 římský salát  hrst malin  1 avokádo  vločková sůl

1.Nejprve naložte ananas – oloupejte jej a nakrájejte na plátky. Prosypte kokosovým cukrem a odložte na hodinu do lednice.
2. Připravte si zálivku – prošlehejte mandarinkovou šťávu, olivový olej, hořčici, jablečný ocet, med, zázvor, sůl a pepř. Nelekejte se toho, že je zálivka řidší. Fenykl nakrouhejte na velmi slabé plátky (skvěle se k tomu hodí mandolína) a zelenou nať odložte stranou. Promíchejte se zálivkou a odložte stranou.
3. Na talíře rozložte natrhaný římský salát a nechte si je po ruce. Ananas grilujte zhruba 3 minuty z každé strany.
4. Na listy salátu rozdělte plátky fenyklu s trochou zálivky (část si nechte stranou), grilovaný ananas, kousky avokáda a maliny. Posypte fenyklovou natí a ještě trochu zakápněte zálivkou.
5. Podávejte s pečivem. Skvělé je navrch opražit mandle nebo pistácie.

fenyklový salát

fenyklový salát

Mám k tomu co říct