Horký mošt s brusinkami

Horký mošt s brusinkami

Nebojte se zvolnit, binec neuteče

V posledních dnech začíná být pěkně lezavo. Nádherné počasí protkané chvílemi, kdy se choulíte do kabátu a fouká vám za krk. Dávno pryč je přebalování na trávníku v parku, život s dítětem ve městě začíná být o něco složitější. Naštěstí už nezvrací, kudy chodí. Jen občas. Vážně z toho kolem roku vyrostou (nebojte, podaří se to i vašim drobkům – přestal-li tenhle, přestane každý).

 

20161030_144200-01

Jen tak krátce k věci – asi už jste poznali, že vše, co je součástí světa dětí a mateřství, prostě prozradím. Je to jakékoliv, jen ne pohodové. Neumím vše obalit do cukru a psát o tom, jak jsme si krásně užili s chlapečkem víkend, jaká byla pohoda, jen samý klid a radost, protože takové věci se prostě nedějí. Náš život se neodehrává mezi sněhově bílým povlečením, nažehlenými pyžámky a kočárkem bez drobků a skvrn. A jsem pevně přesvědčená o tom, že ten váš také ne. A vy zas věřte tomu, že život těch, jejichž fotky jsou katalogové, vypadá úplně stejně. Proto se nebojte jít s barvou ven, přiznat, že někdy to prostě nejde a přestaňte se honit za textilem beze skvrn a dětmi bez neidentifikovatelné hmoty ve vláscích. On se ten skutečný život totiž píše sám nezávisle na vás. I s drobnými chybkami. Je to stejné, jako s modelkami v časopisech – hromady a hromady dřiny spousty lidí pro velmi krátký okamžik.

Proto jediné poselství dnešního článku je – Netrapte se zbytečně ♥ (a když je potřeba, dovolte si malou skleničku 🙂

20161030_153721-01

Svařený mošt s brusinkami a rumem

4 porce, 20 minut

1 l jablečného moštu  1 jablko (plátky) • 1 bio pomeranč nebo 2 mandarinky (kolečka)  1 svitek skořice  4 hřebíčky  3 kuličky nového koření  snítka rozmarýnu  100 g sušených brusinek  1 deci rumu

1.Do hrnce dejte všechny suroviny, kromě rumu. Od chvíle, kdy plody klikvy začnou praskat, zahřívejte 15 minut (zvuků se nelekejte, praskání je běžný jev).
2. Stáhněte z ohně, nechte chviličku vychladnout a přilijte rum. Můžete scedit, byla by to však škoda – do sklenic rozdělte i povařené ovoce, jen dejte pozor, ať se nezakousnete i do koření. Podávejte horké.

Americká brusinka – klikva

Brusinka je v podstatě matoucí název. To, co se v obchodech vydává za americké brusinky, je ve skutečnosti klikva velkoplodá. Stejně jako naše česká brusinka pochází z rodu Vaccinium, ale jelikož zákon je zákon, je třeba rozlišovat správně. Celá tahle věc je však poměrně složitá, nebudu vás tedy zatěžovat tím, co je správné a co ne.

V každém případě klikva je to, co si v obchodě kupujete jako sušené brusinky, červené nakyslé plody, které jsou prodávány v balíčcích mezi ovocem a zeleninou a také to, z čeho se vyrábí všechny „brusinkové“ omáčky, které se v anglosaských zemích přidávají téměř ke všem druhům masa.

Stejně jako kolegyně z rodu vřesovcovitých se dá považovat za superpotravinu – má silné regenerační a antioxidační účinky. Jak známo, šťáva je velmi nápomocná jako prevence nebo podpůrná léčba infekce močových cest. Obsahuje vysoké množství vitamínu C a E a z minerálů například selen.

20161030_154445-01

20161030_154608-01

 

 

 

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu