Čas v kuchyni · Sladké · Snídaně · Žijeme

Hot cross buns – velikonoční bochánky

Při tvorbě tohoto receptu jsem se vrátila zpět do dětství, kdy mě o prázdninách babička učila vyrábět lepidlo z mouky a vody. Nadšeně jsem pak všude lepila vše, co mi přišlo pod ruku. Což mi vlastně připomíná, jak skvělé je pamatovat si všechny tyhle blbiny. A proto bych všem dětem, které kolem nás nyní běhají, přála, aby na tom jednou byly stejně.

Aby věděly, že o Velikonocích se pobíhá kolem potoků a hledají se ty správné proutky na nejúžasnější pomlázku, v kuchyni se napjatě čeká, zda se podaří vyklopit beránka z formy a v tajných koutech zahrady se sbírají nejpodivnější květiny, které vytvoří nádherný vzor na cibulí obarvených vajíčkách. Že Velikonoce nejsou o tom dostat co nejvíce barevně zabalených nečokolád. Že Velikonoce jsou velkým svátkem, který není jen školním volnem, tedy časem kdy se může od rána do večera koukat na telku nebo do počítače.

Tímto bych Ti, babi, chtěla moc poděkovat za ty nádherné vzpomínky, které jsi mi vtiskla do paměti ♥

O receptu na tradiční velikonoční bochánky už jsem více psala na facebooku. Ve zkratce jde o sladké bochánky z kynutého těsta, které jsou plné sušeného a kandovaného ovoce, ovoněné kořením. Jsou velmi podobné našemu mazanci, jen o něco bohatší. Jak je vám asi jasné, tradiční recept jsem poupravila k obrazu svému, aby byl zdravější. Vynechala jsem kandované ovoce (zaprvé je plné cukru a za druhé nám nechutná 😀 ), obyčejnou mouku vyměnila za špaldovou, přidala trochu celozrnné a pohankové. I při tom zůstanou houstičky krásně nadýchané a dlouho vláčné. Skvělé jsou totiž i třetí a čtvrtý (k pátému nedošlo) den – pak je skvělé je rozpůlit, opéct na grilu či suché pánvi a ještě teplé potřít máslem.

Jestli bojujete s tím, kde sehnat špaldovou chlebovou mouku – skočte do Lidlu, kupuji ji tam za pár kaček (stejně tak celozrnnou). Jestli bojujete s tím, že u vás nemáte Lidl, použijte pšeničnou (zůstaňte však u chlebové varianty), a to i v celozrnném provedení.

Hot cross buns

12 bochánků, 1 hodina + kynutí

30 g čerstvého droždí  370 ml plnotučného mléka (používám bezlaktózové, není nutné)  400 g špaldové chlebové mouky  150 g celozrnné špaldové mouky  80 g pohankové mouky  100 g kokosového cukru  50 g rozpuštěného másla (+ na vymazání)  1 velké vejce  1 lžička nového koření (mleté)  2 lžičky skořice  1/2 lžičky kardamomu (mletý)  1/2 lžičky soli  100 g rozinek  100 g sušených brusinek – klikvy  2 lžičky strouhané pomerančové kůry
kříže + závěrečné potření
75 g hladké mouky  75 g vody  1 lžíce meruňkového džemu + 2 lžíce vody

1.Nejprve si připravte kvásek – v menší misce promíchejte rozdrobené droždí s půl hrnkem vlažného mléka, 1 lžící mouky a 2 lžícemi cukru. Nechte cca 10 minut stát, dokud kvásek nevzejde.
2. Mezitím si do mísy robotu prosijte zbylé mouky, cukr, koření a sůl. Promíchejte. Poté přidejte vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné (a mírně vychladlé) máslo, vejce, pomerančovou kůru a rovnou přihoďte i rozinky a brusinky.
3. Vše pořádně prohněťte, dokud není těsto hladké. Pokud se stále příliš lepí, vyklopte jej na hodně pomoučenou pracovní plochu a ještě chvíli propracovávejte rukama. Finální těsto bude podobné tomu na mazanec.
4. Dejte vykynout do máslem vymazané mísy. Na teplém místě to bude trvat zhruba hodinu – orientujte se podle toho, zda těsto zdvojnásobilo svůj objem. Vykynuté těsto ještě chvíli propracujte a tvarujte 12 stejně velkých bochánků, které vkládáte do máslem vymazané formy o velikosti cca 20×30 cm.
5. Každý bochánek potřete trošku olejem a formu překryjte potravinovou fólií, aby těsto neoschlo. Nechte ještě cca půl hodinky kynout.
6. Zatímco těsto kyne, připravte si pastu na kříže – není to nic jiného, než pořádné lepidlo z mouky a vody. Použijte obyčejnou bílou hladkou mouku (zkoušela jsem se špaldovou a nebylo to dobré, vážně ne). Připravte si zdobící sáček s hubičkou o průměru 0,5 cm nebo ustřihněte růžek igelitovému sáčku, kterým budete později pastu nanášet.
7. Na vykynuté bochánky pomalu nanášejte sáčkem pastu tak, aby vytvořila pěknou mřížku – viz fotografie. Vložte do trouby předehřáté na 180°C. Pečení trvá v závislosti na velikosti bochánků 20-30 minut – peče se, dokud není povrch krásně zlatý.
8. Při pečení připravte „potěr“ 🙂 – v rendlíku rozehřejte džem s vodou, dokud se nepromísí. Poté propasírujte přes sítko, aby v něm nebyly kousky. Ještě horké bochánky potřete. Nechte vychladnout na mřížce.

 

 

Mám k tomu co říct