Hovězí ragú s parmazánovou polentou

Hovězí ragú s parmazánovou polentou

…aneb pohádka o tom, jak miničlověk dokáže oddělat tři dospělé. Manžel se mi vypravil na Moravu, tak jsem nám sbalila pět švestek (rozumějte plný kufr i celý vnitřek kombíku, malí lidé opravdu nepotřebují méně věcí) a vyrazili jsme na západ do Lázní k rodičům. Jelikož Vendelína nevidí tak často, jak by si přáli, těšili se moc. Ale brzy padla TA VĚTA. „Víš, jak se vždycky moc těšíme, až přijedete…tak se o to víc těšíme, že pojedete domů.“ Mrňousek si to tu užíval a těšil své okolí ze všech sil 😀

dsc_0063-5-01

Užíval si to tu dokonce tak moc, že mu bylo líto spát a pravidelně kolem páté budil celou rodinu. Možná i pár sousedů. Od chvíle, kdy svlékl pyžámko, jako by někdo zmáčkl neviditelný čudlík a on se prostě nedal zastavit. ‚Babí a deda‘ poznali nadzvukovou rychlost a neutahatelnost človíčka, který se teprve rozkoukává po světě. Nic do jeho výšky není v bezpečí a jelikož začíná být chytrý jako liška, vytváří si schody a stoličky, leze do šuplíků a dosáhne do úplně nových netušených výšin. No a protože nemáme žádnou klec do které by se dal zavřít (to je samozřejmě vtip 🙂 ), je nejlepší jít na něj cestou nejmenšího odporu a vyrazit ven.

 

Vážně není nad čistý a voňavý vzduch místních lesů, pohodovou atmosféru i ve všední den a takové klidné až líné tempo celého města. Nikdo nikam neběží, auta na sebe netroubí, všechno je blízko a hezky čisté. Oproti centru Plzně je to občas hotový balzám. Člověka to donutí vyrazit ven i za deště a světe div se, Vendelín spí v kočárku. Neuvěřitelné. Pokud z něj tedy zrovna s řevem neleze ven a netrhá pláštěnku.

Hovězí ragú na parmazánové polentě

4 porce, 4 hod 30 min

ragú • 2 lžíce olivového oleje  1 lžíce másla  3 střední mrkve (kostičky) 2 petržele (kostičky) 1 pórek (kostičky) 1 cibule (kostičky) 3 stroužky česneku (drcené) 1 snítka rozmarýnu  750 g hovězího krku (kostky 4×4 cm) 1 lžíce mouky (vrchovatá)  2 lžíce rajčatové passaty  2 hrnky hovězího vývaru • 2 lžíce hustého rajčatového protlaku  2 lžíce pomerančové marmelády  sůl, pomerančový pepř & pepř
polenta • 180 g instantní polenty  2 hrnky vody  2 1/2 hrnku (bezlatózového) mléka  1/2 hrnku parmazánu (strouhaného)  3 lžíce másla  sůl & pepř

1.Troubu předehřejte na 170°C. Na plotně rozehřejte velký pekáč, který můžete dát do trouby (ideálně litinový). Na 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla opečte nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, pórek, česnek, cibule + snítku rozmarýnu), dokud nechytí pěknou barvu. Bude to trvat zhruba 15 minut.
2. Mezitím obalte nakrájené maso ve směsi mouky, soli a obou pepřů (tip k pomerančovému pepři níže). Opečenou zeleninu přendejte do mísy a v pekáči rozehřejte zbývající olej. Na něm zprudka opečte maso ze všech stran.
3. K zatáhnutému masu přidejte opečenou zeleninu, zalijte vývarem, passatou a přidejte rajčatový protlak a pomerančovou marmeládu. Promíchejte, přiklopte poklicí a dejte do trouby. Od teď máte tři hodiny času třeba na háčkování. Nic jiného od teď s masem dělat nebudete – kromě konzumace.
4. Těsně před podáváním uvařte polentovou kaši – v rendlíku přiveďte k varu vodu a mléko a pomalu přisypávejte polentu. Celou dobu promíchávejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Polenta je hotová ve chvíli, kdy se začne odlepovat od stěn hrnce. Trvá to zhruba 3 minuty. Do hotové kaše vmíchejte máslo, sůl, pepř a parmazán.
5. Ragú podávejte na polentové kaši. Přeji dobrou chuť a budu ráda, když mi třeba napíšete, jak ragú povedlo.

Tip: pomerančový pepř seženete zde. Je to skvělá věc. Využijete jej i na ryby nebo kuřecí maso, ráda jej využívám i v asijských jídlech. Pokud se vám však nechce shánět, nic zas tak hrozného se nestane 🙂

 

dsc_0060-4

 

 

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu