Čas v kuchyni · Slané a do ruky · Snídaně · Vegan

Hummus se sušenými rajčaty

Sušená rajčata! Asi neznám nikoho, kdo by si na nich již dávno nevytvořil závislost a nekupoval je na kila. Nebo se je nepokoušel vyrobit doma v troubě pomocí nikdy nekončícího sušení (jako my, kteří je vždy sežrali, než se stihla dosušit). Ať tak či onak, je to úžasný kousek Itálie, který si můžeme dopřávat kdykoliv se nám zamane. Ať už rovnou ze skleničky nebo jako součást jídel, jež dokáží velmi snadno posunout o level výš.

hummus se sušenými rajčaty

Ale šup k samotnému receptu. Hummus je dle mého věc, která nikdy nemůže začít strávníky nudit. Už jsem to psala u fazolového – můžete si vymyslet prakticky cokoliv a bude dobrý. Ať už budete experimentovat s nosnou surovinou a místo cizrny použijete fazole nebo třeba červenou čočku a nebo se rozparádíte u dochucovacích přísad. Dokonalé party jídlo. Nebo snídaně. Svačina. Cokoliv. Hummus forever! Konečně jedna z věcí, která se snáz vyrobí než koupí. A právě sušená rajčata jsou hlavním hrdinou, jež vnese do zamračených dní kousek léta. Podávat jej můžete jen tak se zeleninou, mazat na chléb a krekry a nebo si k němu připravit božský pečený květák, na který vám přihodím návod kousek pod receptem. Nažhavte mixér, do pěti minut máte hotovo!

hummus se sušenými rajčaty

Hummus se sušenými rajčaty

4 porce, 5 minut

1 plechovka cizrny  6 sušených rajčat • 1 1/2 lžíce oleje ze sušených rajčat (nebo olivového) • 1/4 lžičky sušeného česneku nebo 1 stroužek • 2 lžíce tahini  1/2 lžičky soli  1/4 lžičky kajenského pepře  pepř • 1/2 lžičky sušeného oregana  šťáva z poloviny citronu 

1.Všechny suroviny najemno rozmixujte v robotu, případně dochuťte lehce podle svého. Pokud je hummus příliš hustý, můžete jej naředit 2 – 3 lžícemi vody pro krémovou konzistenci. Podávejte s čerstvou nebo pečenou zeleninou, s pečivem, k buddha bowl

Pečený květák

Troubu předehřejte na 220°C. Střední květák rozeberte na růžičky, promíchejte se dvěma lžícemi oleje, osolte a opepřete. Vložte do trouby. Po 10 minutách pečení jej promíchejte a na dalších 10 minut vraťte do trouby. Podávejte jako přílohu nebo s bramborami a nebo jako my jej prostě jen tak uzobávejte z plechu, dokud už na žádnou přílohu nezbyde 😀

hummus se sušenými rajčaty

pečený květák

hummus

Mám k tomu co říct